Двама от висшите съветници на президента Джо Байдън ще се

...
Двама от висшите съветници на президента Джо Байдън ще се
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън иска 106 милиарда долара за Украйна и Израел

Двама от висшите съветници на президента Джо Байдън ще се опитат да убедят американските законодатели във вторник, че е в най-хубавия интерес на страната да даде още милиарди долари на Украйна и Израел въпреки големите бюджетни дефицити и раздялите по отношение на политиките на неговата администрация по отношение на двете страни, предава " Ройтерс ".

Държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на защитата Лойд Остин свидетелстваха пред комисията по бюджетните заеми на Сената по отношение на настояването на Байдън за 106 милиарда $ за финансиране на амбициозни проекти за сигурността на границите на Украйна, Израел и Съединени американски щати.

С аргумента, че поддръжката на американските сътрудници е жизненоважна за националната сигурност, Байдън изиска 61,4 милиарда $ за Украйна, около половината от които ще бъдат изразходвани в Съединените щати за попълване на запасите от оръжия, изтощени от предходна поддръжка за Киев.

Байдън също изиска 14,3 милиарда $ за Израел, 9 милиарда $ за филантропична помощ - включително за Израел и Газа - 13,6 милиарда $ за сигурност на границата на Съединени американски щати, 4 милиарда $ военна помощ и държавно финансиране за противопоставяне на районните старания на Китай в Азия.

Във встъпителното си изказване Блинкън сподели, че подкрепата на Съединени американски щати за Украйна е трансформирала нашествието на Русия в Украйна в " стратегически неуспех "  и акцентира значимостта както на помощта за сигурността на Израел, по този начин и на филантропичната помощ за палестинците в Газа.

" Без бърза и продължителна филантропична помощ е доста по-вероятно спорът да се популяризира, страданията ще набъбнат и " Хамас " и неговите спонсори ще се облагодетелстват, като се показват като спасители на самото обезсърчение, което сътвориха ", сподели Блинкен.

Конгресът към този момент утвърди 113 милиарда $ за Украйна, откогато Русия нахлу през февруари 2022 година, само че настояването на Байдън за 24 милиарда $ за повече средства през август по този начин и не се придвижи. Белият дом съобщи, че разполага с по-малко от 5,5 милиарда $ средства, с цел да продължи да трансферира оръжия от запасите на Съединени американски щати към украинските сили, които се бият с Русия.

Пътят напред към последния проект за финансиране на Байдън изглежда нерешителен. Демократите в сената - и доста републиканци - поддържат тактиката на Байдън за комбиниране на помощта за Украйна с поддръжка за Израел.

" Трябва да разгледаме всички тези цели като част от един пакет - тъй като действителността е, че всички тези въпроси са свързани и всички те са незабавни ", сподели ръководителят на комисията по бюджетните заеми на Сената Пати Мъри във встъпителното си изказване.

Републиканците, които управляват Камарата на представителите, възразяват против комбинирането на двата въпроса, към които се причислява по-малък брой членове на партията в Сената. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че обществената поддръжка за помощта за Украйна намалява и доста републиканци, изключително тези, които са най-близки до някогашния президент Доналд Тръмп, се оповестиха срещу това.

С федералните разноски, подхранвани от дълг от 31,4 трилиона $, те се съмняват в това дали Вашингтон би трябвало да финансира войната на Украйна с Русия, вместо да поддържа Израел или да ускорява напъните за отвръщане против Китай.

Новоизбраният ръководител на Камарата на представителите Майк Джонсън е дал своя вот в предишното срещу помощта за Киев. В понеделник той показа законопроект за даване на помощ от 14,3 милиарда $ на Израел посредством понижаване на финансирането за Службата за вътрешни доходи, създавайки конфликт с демократите в Сената.

Джонсън стана ръководител след триседмичен застой в Камарата, откакто някогашният ръководител Кевин Маккарти беше свален частично тъй като работи с демократите за приемане на законопроект за държавно финансиране.

Подкрепата на Байдън за Израел, който към този момент получава 3,8 милиарда $ годишна военна помощ от Съединени американски щати, провокира рецензии на фона на международните апели за преустановяване на огъня.

Палестинските управляващи настояват, че  " цялостната блокада " на Газа от Израел след размириците е умъртвила повече от 8300 души, от които повече от 3400 са малолетни.

Тази седмица Израел започна сухопътна атака в линията Газа, до момента в който отвръща на удара против ислямистките бойци на Хамас, които убиха 1400 души и взеха минимум 240 заложници при протест на 7 октомври.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР