Двама от най-известните кметове в Подбалкана станаха герои в игрален

...
Двама от най-известните кметове в Подбалкана станаха герои в игрален
Коментари Харесай

Кметът на Калофер стана Перо Македонеца във филма „Ботев“

Двама от най-известните кметове в Подбалкана станаха герои в игрален филм, отдаден на Христо Ботев. Всеки от тях получи роля, занапред ще ги разпознаваме в лентата на Максим Генчев „ Ботев “. Двамата са другари, откогато се познават. Единият - Румен Стоянов, е отпред на Калофер към този момент трети мандат. Другият е Иван Иванов, някогашен кмет на прилежащото село Васил Левски, който всички почитат поради неговата етичност, искреност и грамотност.

Първи с екипа на режисьора се свързал Иван Иванов - прочут патриот, участник във възстановки и в независими изяви.

" Видях пост на Горан Гънчев, наследник на родоначалника на школата на бойни изкуства „ Багатур “ Райчо Гънчев, споделя Иван Иванов. Съобщаваше се, че режисьорът Максим Генчев е основал сюжет на филм за Христо Ботев, опирайки се на биографията на гениалния стихотворец и бунтовник, написана от Захари Стоянов.



А да видят филм за Ботев е фантазия на всички калоферци ". Той незабавно се свързал и с Максим Генчев, и с кмета на Калофер Румен Стоянов и след броени дни учредили Инициативен комитет. Синът на Иван - Николай, също се присъединил в начинанието. Тримата популяризирали концепцията до своите другари във Facebook, но след това акцията съвсем затихнала.

Междувременно обаче се случило нещо ненадейно по време на дните след Мъжкото хоро на Богоявление тази година. Въпреки апелите на кмета на Калофер Румен Стоянов, хорото да не се играе поради пандемичните ограничавания, на 6 януари се събират доста мъже и младежи, а градът прелива от посетители.



След това обаче кметът получава акт от полицията и санкция като уредник на проявата. А когато това оказва се в медиите, от страната стартират да идват пари по пощата и запитвания за номер на банкова сметка - народът желае да заплати санкцията, само че Мъжкото хоро да го има. Тогава кметът стремително взема решение - парите да бъдат ориентирани в сметката за кино лентата, отдаден на Христо Ботев. За няколко седмици се събират 120 000 лв..



Междувременно резултат дават и напъните на Иван Иванов от село Васил Левски. Той персонално подарява 500 лв., приканва негови другари да оказват помощ и обезпечава присъединяване на групи родолюбци за всеобщите батални подиуми в сраженията при Милин камък и Околчица и за кораба „ Радецки “.

Отзовават се Митко Кечеров от Ямбол, Тодор Стаматов от Бургас, Петър Даскалов от Стара Загора, Николай Илиев от Бургас, Ники Ди Шумен, Стоян Асенов-Бачо от Търговище, Васил Кръстев-Капитана от Варна, Радко Радунчев с цялата група от село Бъта, Пазарджишко, Лъчезар Янакиев от Петрич, Драгомир Ошавков от Бургас, десетки другари на школата на Райчо Гънчев „ Багатур “.

Подкрепа за кино лентата дава и карловският предприемач Делко Шойлеков, който е прочут готвач с компания за кетъринг. Той обезпечил храната на „ четниците “ на кораба „ Радецки “, а те си облизали пръстите - по този начин я харесали.

" Свързан съм доста прочувствено с този филм, признава кметът на Ботевия град Румен Стоянов. Затова не съм жалил напъните. Обръщал съм се към президента Румен Радев и към вицепрезидента Илияна Йотова за подпомагане и в действителност след диалози с тях нещата потръгнаха доста добре. А след диалози със заместник-министъра на културата доцент Пламен Славов ни бе обезпечена опция да бъдат снимани финалните подиуми на кораба-музей „ Радецки “, споделя кметът на Калофер.



За него обаче незабравими остават дните, в които взел участие в фотосите със своя роля. Във кино лентата той е Перо Македонеца, непосредствен другар на войводата. Румен Стоянов е артистична натура, свири на гайда и на барабан, събира постоянно на музикантски вечери в Калофер елита на инструменталистите от фолклорния род - Ибряма, Васко Денев, Младен Малаков, прави надпявания сред най-хубавите национални артисти и певици.

Сам провежда и взе участие с гайдарския състав на Калофер в самодейни изяви, снима се в клипове за малките екрани, които показват фолклора. Но огромното кино било напълно друга работа.

" Винаги скрито съм мечтал да се фотографирам във филм и в този момент това пристигна като един огромен подарък от страна на Максим Генчев, продължава Румен Стоянов. Той ми предложи да играя Перо Македонеца. Според него моят воин и аз сме били близки по характер - споделяме си непосредствено всичко ".

Режисьорът го усетил и кметът напряко изиграл себе си. А Максим Генчев го похвалил, че се оправя добре.



" Една от най-силните ми реплики е когато се карам с Ботев и му споделям, че се колебая във въстанието. Аз минавам около войводата, ранен съм в крайници, накуцвам. Но не обръщам към него и му споделям ядосано: „ Къде са комитетите? Къде е Волов? Къде е Бенковски? Къде е Стамболов? Къде са. Ние сме в едно дере, аз крещя, напряко беше ужасно ", спомня си Румен Стоянов.

Тези фотоси били на Паниците край Калофер, а другояче действието във кино лентата се развивало покрай Милин камък.



" Има фотоси в Борован. Там си разделяме една имитация с Ботев. Аз споделям: „ Борован спи “, той довършва изречението: „ И постоянно ще спи “. Чакаме премиерата на кино лентата „ Ботев “ в Калофер. Вълнението е неописуемо ", споделя Румен Стоянов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР