Двама началници от служба „Военна информация” бяха обвинени за престъпление

...
Двама началници от служба „Военна информация” бяха обвинени за престъпление
Коментари Харесай

Над 500 души получили нерегламентиран допуск до държавна тайна

Двама началници от работа „ Военна информация” бяха упрекнати за закононарушение по работа поради издаването на стотици позволения за достъп до секретна информация в нарушаване на закона, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Става дума за бригаден военачалник Светослав Даскалов (ръководил структурата от април 2016 година до 21 май т.г.) и бригаден военачалник Пламен Ангелов (който е сега на поста).

След инспекция на ДАНС е почнало следствие, което е открило, че от април 2016 година до началото на май т.г. са били издадени 504 позволения за достъп до информация, класифицирана като държавна загадка с равнище на подредба „ Секретно “ и „ Строго секретно “ в нарушаване на Закона за отбрана на класифицираната информация.

Разрешенията се издавали от чиновник по сигурността във военното разузнаване, а не от ръководителя на службата. След това документите се употребявали за издаване на документи за достъп до класифицирана информация на НАТО и Европейски Съюз.

В хода на следствието се събират доказателства и за осъществени злоупотреби с финансови средства и нарушавания на Закона за публичните поръчки в Служба „ Военна информация “- МО.

На 31 май военноокръжната прокуратура в София е алармирала министъра на защитата и е предложила ген. Ангелов краткотрайно да бъде с стеснен достъп до класифицирана информация. Ген. Даскалов е с мярка за неотклонение „ Подписка”.

Продължават работата по случая с допуските за класифицирана информация, както и финансовата ревизия във военното разузнаване.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР