Двама моряци от ВМС на САЩ са обвинени в шпионаж в полза на Китай

...
Двама моряци от ВМС на САЩ в Калифорния са арестувани
Коментари Харесай

Двама моряци от ВМС на САЩ в Калифорния са арестувани по обвинения в предоставяне на чувствителна военна информация на Китай, съобщиха властите в четвъртък.

Jinchao Wei, 22-годишен, натурализиран гражданин на САЩ, е обвинен в заговор за изпращане на информация за националната отбрана на китайски агент.

Втори моряк, Wenheng Zhao, 26, беше арестуван по обвинения в приемане на пари за чувствителни снимки и видеоклипове.

Не е ясно дали двата случая са свързани.

Прокурорите обявиха обвиненията по време на пресконференция в Сан Диего в четвъртък.

Те казаха, че г-н Уей, който е служил като помощник-машинист на десантния кораб-амфибия USS Essex, е имал разрешение за сигурност и е имал достъп до чувствителна информация за кораба.

Твърди се, че китайски агент се е свързал с него през февруари 2022 г., докато е преминавал през процеса на получаване на гражданство на САЩ .

Агентът е платил на г-н Уей, който също се нарича Патрик Уей, хиляди долари за снимки, видеоклипове, технически ръководства и чертежи на кораба, гласи обвинението казах.

Служители на Министерството на правосъдието казаха, че г-н Уей също е дал на агента подробности за американските морски пехотинци, които са участвали в морско обучение.

„Когато войник или моряк избере пари в брой пред държава и предаде информация за националната отбрана в краен акт на предателство, ние трябва да сме готови да действаме“, каза Американският прокурор Ранди Гросман.

Г-н Zhao, който се нарича и Thomas Zhao, е работил във военноморската база Ventura County близо до Лос Анджелис. Твърди се, че през 2021 г. с него се е свързал китайски агент, който се е представял за изследовател, търсещ информация за инвестиционни решения.

Агентът е платил на г-н Джао близо $15 000 (£11 800) за снимки и видеоклипове, заедно с диаграми и чертежи за радарна система, разположена в американска военна база в Окинава, Япония, казаха властите на доживотен затвор, докато обвиненията срещу г-н Джао носят максимална присъда от 20 години.

Двамата мъже бяха обвинени в различни случаи. Длъжностни лица не казаха дали и двамата са се свързали от един и същ китайски агент.

Властите характеризират предполагаемия шпионаж като част от съгласувани усилия на Китай да получи американски военни тайни.

Китайски шпионски балон, който прелетя над Съединените щати по-рано тази година, обтегна отношенията между двете страни, въпреки че американските власти по-късно заявиха, че не е събрал чувствителна информация.

"Министерството на правосъдието ще продължи да използва всеки инструмент в нашия арсенал, за да противодейства на заплахите от Китай и да възпира онези, които им помагат да нарушават нашите закони и да заплашват нашите националната сигурност“, каза помощник-главният прокурор Матю Олсен.

Не беше веднага ясно дали г-н Wei или г-н Zhao са наели адвокати, които биха могли да коментират от тяхно име.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР