Двама млади пловдивчани, решили да отскочат до София за уикенда,

...
Двама млади пловдивчани, решили да отскочат до София за уикенда,
Коментари Харесай

Като на кино! Пловдивчани влязоха в акция на СДВР

Двама млади пловдивчани, решили да отскочат до София за уикенда, удариха рамо на Столичната дирекция на вътрешните работи в битката с опиатите. Те са станали част от полицейска акция в квартал Бояна, при която чиновниците на реда конфискували 11 цигари марихуана в кола, цялостна с младежи, които отивали на музикален фестивал, написа " Марица ".

Акцията била извършена в събота, към 22:30 часа, когато пловдивчаните отивали до супермаркета в богаташкия столичен квартал. Тогава те били засрещнати от работна група на Шесто районно управление (на МВР), която се била разположила в необятна отбивка на панорамния път. Те били пристигнали с полицейски бус и патрулка. „ Още щом ни видяха, и очите на чиновниците светнаха. Явно бяха чакали много време да минат пешеходци. Веднага ни вербуваха за поемни лица. Опитахме се да откажем, само че старшината, който имал 20-годишен стаж в системата, посочи, че е глобявал кой ли не, та и нас щял да ни санкции, в случай че откажем - по 300 лв. на калпак “, описа един от пловдивчаните пред кореспондент на „ Марица “.

Служителите на реда дали обещание да работят бързо и нашенците се съгласили да вземат участие в акцията. Станало ясно, че в колата пътували петима младежи на по 18-20 години. Те не били близки другари, а просто отивали на музикален фестивал, който се провеждал в близкото кино студио. За да излезе по-евтин транспортът, младежите се събрали, с цел да разделят разноските за гориво.

Пежото, в което пътували, било спряно за инспекция. Служителите на реда попитали дали някой не носи нещо незаконно и едно от момчетата не издържало и признало, че носи ръчни цигари с марихуана. Те били скатани в кутия от фабрични цигари, която пък била натъпкана в раницата на младежа, на задната седалка.

Пред чиновниците на реда момчето декларирало, че цигарите са си за него, да ги пуши по време на фестивала, и нямал желание да продава дрогата на други лица - най-вече да почерпи някой искащ. Той бил очевидно спокоен и съдействал на чиновниците. Останалите младежи в колата също не изглеждали трогнати от полицейската акция и изчакали спокойно развръзката.

„ Всичко стана доста постепенно. Полицаите претърсваха колата сантиметър по сантиметър. Извадиха кутията и цигарите с трева. Мериха ги с линийка на капака на патрулката. Всичко беше разказано в елементи. След това трябваше да се попълня протокол за разпит. В Столична дирекция на вътрешните работи работят доста професионално и един от служителите на реда предложи той да ни напише показанията. След като записа всичките ни персонални данни, в това число ЕГН, адрес, телефон, месторабота, фамилно състояние и така нататък, на хвърчащ лист хартия, той се зае да разказва в детайли какво тъкмо е станало “, описаха пловдивчаните.

След като изчел показанията на нашенците, служителят обяснил ориста на персоналните им данни, които щели да бъдат разменяни сред служители на реда и прокурори, до момента в който не завърши досъдебното произвеждане, или да бъдат „ замразени “ в мазето на Районното в продължение на години. „ Не бяхме доста удовлетворени, имайки поради новия правилник за персоналните данни, само че какво може да се направи “, разясниха нашенците.

Минали към 45 минути. Докато вършели работата си и запечатвали материалните доказателства, служителите на реда почнали да недоволстват против хвърлената оставка на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Георги Григоров. Той бил напуснал работа след случая с избягалия пандизчия Владимир Пелов, който беше разстрелян преди няколко седмици в Ботевград. Според чиновниците той е „ опрал пешкира “ за непознати неточности, защото затворническата система е под управлението на Министерството на правораздаването, а не на Министерство на вътрешните работи. Според тях е трябвало да си замине началникът на група „ Издирване “, вместо шефът на столичната полиция. По думите им, той е бил експерт, с богат опит и доста движимост в занаята.

След още 15 минути пловдивчаните били накарани да подпишат куп документи, протоколи за разпити и така нататък, с цел да бъдат освободени. „ Казаха 15 минути, лиши им към час. Извадиха шанс, че минавахме оттова, тъй като другояче можеше цяла нощ да чакат да минат поемни лица “, заключиха нашенците. Интересен факт е, че тази процедура се употребява единствено в България и Русия.

След края на акцията всички младежи бяха отведени в Районното ръководство. Предстоеше им полицейски разпит, а за притежателя на опиатите - 24-часов арест, отчет в прокуратурата и най-вероятно бързо произвеждане.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР