Двама млади и талантливи, потомствени актьори озариха днес студиото на

...
Двама млади и талантливи, потомствени актьори озариха днес студиото на
Коментари Харесай

Българи впечатлиха публиката на ирански фестивал с „Шахнаме“


Двама млади и надарени, потомствени артисти озариха през днешния ден студиото на Радио София с наличие и положителни вести.

Ралица Стоянова и Севар Иванов са част от актьорския състав на „ Шахнаме: Сказание за Зал “ – театър, за който режисьорката Елена Панайотова  разказа пред Радио София преди трупата да замине и да открие 40-ия интернационален сценичен фестивал в Техеран (Иран).

„ Досега е имало българско присъединяване с куклено зрелище в границите на културния продан, на за пръв път гостуваме със театър за възрастни, и то за откриването на интернационалната стратегия на фестивала “, означи Севар Иванов.

Тази година се навършват 1010 години от написването на „ Шахнаме “ и 1000 години от гибелта на писателя Фердоуси, както и 125 години от сполучливите дипломатически връзки сред България и Иран.

Още първия ден трупата е имала 3 представления . Нашите артисти са играли функциите си на български, само че е имало надписи на фарси.

Марина Великова , която пеела и свирила онлайн музиката на Николай Иванов (получил номинация за „ Икар “), справедливо получила поздравления.

Авторът на „ Шахнаме “ – Фердоуси, там е повдигнат в фетиш . Иранските фенове бяха доста впечатлени. Казаха, че сме пресъздали тъкмо античния им език, техните жестове “, добави Ралица Стоянова и описа за условията към облеклото, външния тип и придвижванията, с които са се съобразили и в спектакъла там.

Елена Панайотова е получила покана за работа от господин Али Киани - общоприет шеф по въпросите за културно съдействие в Иран.

Тази неделя – 6 март, от 19 ч. феновете могат се насладят на „ Шахнаме “ в спектакъл „ Азарян “ (НДК).

Чуйте диалога на Лили Големинова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР