Двама министри представиха мобилното приложение е-Rх за издаване на електронни

...
Двама министри представиха мобилното приложение е-Rх за издаване на електронни
Коментари Харесай

Лекарите ще издават рецепти от мобилния телефон или от таблета по всяко време

Двама министри показаха мобилното приложение е-Rх за издаване на електронни " бели предписания ".

Лекарите към този момент ще могат да ги издават от мобилен телефон или от таблет, когато нямат опция да създадат това на компютър с медицински програмен продукт, изясни здравният министър Асен Меджидиев на взаимна конференция с министъра на електронното ръководство Георги Тодоров.

Приложението може да се употребява по едно и също време от няколко мобилни устройства.

" Забавихме се с мобилното приложение, само че искахме да почистим всички елементи. Пускаме го безусловно функциониращо. Когато няма разполагаем компютър, бели предписания ще се издават от телефона ", добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

" Лекарят може да изпише рецепта по всяко едно време и от всяка една точка. Рецептата незабавно попада в електронното здравно досие. Има огромна изгода за пациентите ", разяснява Меджидиев.

" Подобряването на услугата за пациентите е задачата на приложението ", уточни Меджидиев. Той сподели, че изписването на бялата рецепта ще става бързо и от всяка една точка на страната. Това ще е допустимо и за системата на Спешната помощ, сподели още здравният министър. Тази рецепта незабавно попада в електронното здравно досие ", посочи още той.

Важно изискване за използването на приложението е лекарят да бъде деен член на Българския лекарски съюз, сподели Ивайло Стойчев от " Информационно обслужване ", което е създало мобилното приложение.

Подробни указания за потреблението на приложението ще бъде налична на уеб страницата his.bg.

Няколко държавни управления се занимават поетапно с тематиката за въвеждането на електронната рецепта.

Стартирането на издаването й бе оповестено още на 1 юни 2021, когато трябваше да се практикува навсякъде за лекарства, заплащани по НЗОК.

Първоначално електронната рецепта бе внедрена в края на декември 2020 година.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР