Двама мъже се признаха за виновни за убийството на известния

...
Двама мъже се признаха за виновни за убийството на известния
Коментари Харесай

Двама мъже се признаха за виновни за убийството на известния певец в Етиопия

Двама мъже се признаха за отговорни за убийството на известния етиопски артист Хачалу Хундеса. Третият, обвинен в закононарушението, към момента се търси, оповестява немската организация ДПА.

Главният прокурор на Етиопия Абебеч Абебе разгласи по етиопската държавна телевизия, че убийството е част от скрит план за събаряне на държавното управление . Припомняме, че след застрелването на 34-годишния Хундеса на 29 юни, на територията на цяла Етиопия избухнаха митинги и над 200 души бяха убити.

Абебе уточни, че един от мъжете разкрил, че зад хипотетичния скрит план стои бунтовническа група, близка до опозиционната партия Oromo Liberation Front (OLF).

Хачалу бе член на Oromo Liberation Front. В своята музика той постоянно показваше желанията на оромо, които са най-голямата етническа група в Етиопия, само че са постоянно потискани и със слаби благоприятни условия за икономическо развиване. Приживе Хундеса прекара пет години по арести поради присъединяване в митинг през 2003 година.

Премиерът на Етиопия Абий Ахмед Али също е представител на етноса оромо . Етиопия, която е с население над 100 милиона поданици, е мултиетническа страна.
 Премиерът на Етиопия получи Нобела за мир: Войната е олицетворение на пъкъла
Премиерът на Етиопия получи Нобела за мир: Войната е олицетворение на пъкъла

Премиерът на Етиопия Абий Ахмед Али, почетен с Нобеловата премия за мир за 2019 година, разгласи, че " мирът е дело на сърцето "

Двата най-големи етноса са оромо (32.1%) и амхара (30.2%), следвани от тиграи (6.2%) и сомалийци (6.0%). Останалите етноси са под пет %. Между обособените етноси постоянно е имало напрежение. Управляващите неведнъж са упреквали опозицията, че подклажда размириците. Няколко известни нейни представители към този момент са задържани , с цел да дават отговор за митингите.

Те имаха отзив и отвън Етиопия - в Западен Лондон, да вземем за пример, бе разрушена скулптура на някогашния етиопски император Хайле Селасие Първи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР