Двама електротехници от Велико Търново получиха патент за изделие, което

...
Двама електротехници от Велико Търново получиха патент за изделие, което
Коментари Харесай

Българи патентоваха изобретение, което може да помогне срещу COVID-19

Двама електротехници от Велико Търново получиха патент за произведение, което може да бъде приложено в битката против ковид.

Електротехниците Петко Ганчев и Марин Млеченков са записали в патентното ведомство устройство под името апостериори захранвана лампа за приемане на ултравиолетова светлина и озон в устната празнина за ликвидиране на вируси и бактерии.

" По създание това е система, която може да се употребява превантивно в битката против ковид ", сподели за Петко Ганчев. Устройството може да бъде дейно сред 7 и 10 дни след заразяването, както и да защищава от заразяване в същия период след превантивна приложимост, считат изобретателите.

" Апаратът е тип гермицидна лампа с 254 нанометра дължина на вълната. Подобен вид лампи се употребяват и към този миг при стерилизация в лечебни заведения, зъболекарски кабинети, козметични студия, за които е нужна стерилна среда от най-голям вид ", акцентира Ганчев.

" В нашето произведение употребяваме единствено стъкления балон на лампата и по апостериорен път усилваме напрегнатостта на полето при йонизацията на газа. Източникът на тока е от бубина, която излъчва към 50 киловолта. Целта е да се получи ултравиолетова светлина без външно зареждане с кабели ", уточни той.

" Честотата е до 700 килохерца, която е безвредна за човешкото тяло. Апаратура с сходна периодичност се употребява при козметични процедури, във рехабилитационни и възстановителни операции. Ефектът на гермицидните лампи е бил проучен още от преди 50 години, от този момент те се употребяват за стерилизация на пространства и принадлежности против бактерии и вируси и при действия, изискващи висока степен на яловост ", напомни Ганчев.

Днес обаче се срещаме с нещо доста по-различно от общоприетите вируси. Според него, към момента няма клинични тествания за продължителонстта на оптималното време, в което тези лампи могат да бъдат използвани против COVID-19.

По думите му, е належащо проучване на това времетраене, което може да бъде направено в интернационално приета сертифицирана лаборатория от вида S-4. " Няколко са лабораториите в огромните проучвателен институти по света, които могат да създадат сходно проучване, което коства скъпо, само че е нужно, поради напъните на цялото човечество за справяне със болестта ", посочи той.

" При неналичието на такива клинични тествания, свързани с времетраенето на облъчването, които са извънредно скъпи, изобретателите не могат да осъществят патентованото произведение в артикул, който да бъде за всеобща приложимост и да влезе в продажба, с цел да подкрепи борбата против COVID-19 ", акцентира Ганчев.

След като към този момент промишленият пример е регистриран в патентното ведомство, въз основата на получената документи, двамата изобретатели със съдействието на адвокати ще кандидастват по Европейска стратегия за започване на сходно произвеждане.

" В техния план специфичен акцент ще бъдат клиничните тествания за безвредната мощ на лампата, за дистанцията от което може да работи върху повърхностите и в кухините, поради тяхната повърхност и размер, както и за времетраенето, което е нужно ", уточни Ганчев.

" Междунардно приета лаборатория може само, след клинични изследвания, да каже какви са съответните параметри, с цел да бъдат използвани дейно гермицидните лампи в изискванията на новия ковид ", акцентира изобретателят.

" Ако българска, европейска институция или организация спомага за осъществяването на такова проучване, то това ще бъде в помощ на всички, които създават сходна инсталация, надлежно и за хората, които ще знаят какъв резултат да чакат ", уточни Ганчев.

Той акцентира, че огромната цел е патентованото произведение, след нужните процедури, да бъде създавано в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР