Русия атакува украинско пристанище, докато Путин трябва да се срещне с Ердоган, за да обсъдят възобновяване на доставките на храни

...
Двама души бяха хоспитализирани след 3½-часов бараж с руски дронове
Коментари Харесай

Двама души бяха хоспитализирани след 3½-часов бараж с руски дронове на пристанище в района на Одеса в Украйна в неделя, казаха официални лица.

Атаката срещу морското пристанище Рени идва ден преди руският президент Владимир Путин да се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, за да обсъдят възобновяването на доставките на храни от Украйна съгласно черноморското споразумение за зърно, от което Москва се отказа през юли .

Руските сили изстреляха 25 ирански безпилотни самолета Shahed по река Дунав в ранните часове на неделя, 22 от които бяха свалени от противовъздушната отбрана, казаха украинските военновъздушни сили в Telegram.

Ръководителят на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, Андрий Йермак, описа нападението като част от руска акция „за провокиране на хранителна криза и глад в света“.

Руското министерство на отбраната се казва в изявление че атаката е била насочена срещу складове за гориво, използвани за доставка на военна техника.

Дългоочакваната среща на Путин и Ердоган трябва да се проведе в Сочи на югозападния бряг на Русия в понеделник.

Турски официални лица потвърдиха, че двамата ще обсъдят подновяването на черноморската инициатива за зърно, от която Кремъл се оттегли преди шест седмици.

Сделката — с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г. — позволи почти 33 милиона метрични тона (36 милиона тона) зърно и други стоки да напуснат безопасно три украински пристанища въпреки войната на Русия.

Русия обаче се оттегли от споразумението, след като твърдеше, че паралелна сделка, обещаваща премахване на пречките пред руския износ на храни и торове, не е спазена.

Москва се оплака, че ограниченията върху корабоплаването и застраховането възпрепятстваха нейната селскостопанска търговия, въпреки че тя изпрати рекордни количества пшеница от миналата година.

Срещата на върха в Сочи следва разговорите между външните министри на Русия и Турция в четвъртък, по време на които Русия предаде списък на действията, които Западът ще трябва да предприеме, за да се възобнови черноморският износ на Украйна.

Ердоган изрази съпричастност към позицията на Путин. През юли той каза, че Путин има "определени очаквания от западните страни" по отношение на сделката за Черно море и че е "от решаващо значение за тези страни да предприемат действия в това отношение."

На други места в Украйна двама души са били убити и други двама бяха ранени по време на руския обстрел в неделя на село Въгледар в района на Донецк.

Артилерийски огън удари осем населени места в региона, написа Националната полиция на Украйна в Telegram.

Украинските прокурори също обявиха в неделя, че са започнали разследване за военни престъпления на смъртта на полицай, убит от руски обстрел на град Середина-Буда в събота следобед.

Други двама полицаи и един цивилен са били ранени по време на атаката, която удари североизточната Сумска област на Украйна.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР