Двадесет и девет души бяха убити и десетки ранени при

...
Двадесет и девет души бяха убити и десетки ранени при
Коментари Харесай

Десетки убити във военен лагер за разселени лица в Мианмар

Двадесет и девет души бяха убити и десетки ранени при боен удар против лагер за разселени хора в Северен Мианмар, сподели представител на етническа бунтовническа група, която управлява региона, сподели пред Агенция Франс Прес във вторник.

Хунтата на Мианмар е упрекната в осъществяване на голям брой кървави офанзиви против цивилни цели, до момента в който се бори да потуши съпротивата против своя прелом от 2021 година

Последната офанзива се случи към 23:30 ч. в понеделник (17:00 GMT), полковник Нау Бу от Армията за самостоятелност на Качин (KIA), сподели AFP.

„ Намерихме 29 мъртви тела, в това число деца и възрастни хора... 56 души бяха ранени “, сподели той, добавяйки, че проверяват какъв тип удар е блъснал лагера.

 „ Не чухме аероплан, " означи той, като сподели, че изследват дали военните са употребявали дрон, с цел да нападат лагера покрай град Лайза, на китайската граница.

Местните медийни изображения, които претендират да демонстрират последствията от ударите, демонстрират спасители, работещи на светлината на факли за изваждане на телата от дървени парчета.

Поне 10 тела бяха показани проснати върху кърпи и брезент на земята.

Полковник Нау Бу сподели, че 42 души са били лекувани в болница покрай Лайза.

Повече от 10 000 души са били разселени в щата Качин след свалянето от военните на Аун Сан Су Чи през 2021 година

Превратът провокира големи митинги и кърваво потушаване на несъгласието, довело до арестуване на десетки хиляди и повече от 4100 убити, съгласно локалната група за мониторинг Assistance Association for Political Prisoners (AAPP).

Свързаха се с представител на хунтата за коментар.

Сблъсъци в Качин 

KIA управлява част от щата Качин – дом на най-големите мини в света за нефрит – и има конфликти с военните от десетилетия.

В района се водят тежки борби в след пуча от 2021 година, когато хунтата упрекна KIA, че въоръжава и образова по-новите „ Сили за отбрана на народа “, които се появиха, с цел да се бият с хунтата.

През май 2021 година KIA сподели, че нейни бойци са свалили военен боен хеликоптер по време на яростни конфликти покрай град Момаук в далечния север.

Военни въздушни удари на Мианмар против концерт, проведен от KIA през октомври предходната година, убиха към 50 души и ранени 70.

Хунтата сподели, че известията, че този въздушен удар е умъртвил цивилни, са „ клюки “.

Офисът на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида (OHCHR) е разкрил „ видимо безкрайна серпантина на военно принуждение ", се споделя в последния си отчет за страната.

Чрез изявленията и данни от отворени източници той откри " внезапно повишаване " на сериозните нарушавания на правата на индивида, " в това число увеличението... на произшествия, при които 10 или повече хора бяха убити ".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР