Два законопроекта за промени в Закона за опазване на околната

...
Два законопроекта за промени в Закона за опазване на околната
Коментари Харесай

Промени в Закона за опазване на околната среда прие ресорната парламентарна комисия

Два законопроекта за промени в Закона за запазване на околната среда одобри на първо четене парламентарната комисия по околната среда и водите.Проектът на депутати от ГЕРБ-СДС планува да се удължи с една година – до 28 ноември 2023 година,срокът за подаванена заявки за регистрация за водовземни уреди за подземни води и за кладенци за облекчаване на лични потребности на жителите. От парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " оферират срокът да бъде продължен с три години – до 28 ноември 2025 година И двата законопроекта бяха признати със 17 гласа " за ", два " срещу " и без въздържали се.

Вносителите и на двете оферти разясниха, че срокът за регистрация е до 28 ноември тази година. Те считат, че удължаването е належащо, с цел да се организира по-широка осведомителна акция и да се изясни на жителите нуждата от тази регистрация.

Заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров сподели, че ведомството поддържа законопроектите. По думите му той не може да се съгласи с това, че няма нужната уведомителна акция, като подсети, че с процеса са ангажирани, с изключение на басейновите дирекции, и кметовете и кметските наместници.

Депутатите отхвърлиха законопроект за промени в Закона за водите. Не бяха признати и два плана за Закон за силата от възобновими източници в морските пространства - единият с вносители от ГЕРБ-СДС, другият - от " Демократична България ". С предложенията се планува основаването на Междуведомствен експертен съвет за развиване на офшорната вятърна сила като непрекъснато настоящ съвещателен орган на Министерския съвет. Целта е той да обезпечава съгласуваност в областта на планирането, построяването и експлоатирането на вятърни електроцентрали в морските пространства. Водеща комисия по разискването на тези планове е тази по енергетика.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР