Два успеха, една слабост, три сериозни задачи и три проблема.

...
Два успеха, една слабост, три сериозни задачи и три проблема.
Коментари Харесай

БСП: Кабинета на Петков - два успеха, една слабост, три задачи и три проблема

Два триумфа, една уязвимост, три съществени задания и три казуса. Това регистрира вицепремиерът и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след съвещанието на Националния съвет на партията, на което бе дадена оценка на първите 100-те дни на кабинета " Петков ".

Българска социалистическа партия прави оценка позитивно работата на държавното управление и дава висока оценка на работата своите четирима министри. Преди съвещанието на " Позитано " 20 множеството от членовете на пленума дефинираха Българска социалистическа партия като факторът на непоклатимост в това ръководство.

Успехите - държавното управление съумя да преведе сполучливо страната през най-тежките зимни месеци в рецесията, организира борба с опитите да се спекулира с цените, обезпечи поддръжка за най-бедните. 4 милиарда лв. се върнаха в стопанската система и фамилиите.

Вторият сериозен триумф е приемането на бюджета за 2022 година, макар разликите сред сътрудниците. В този бюджет има два акцента - нарастването на обществените вложения и 1/3 от средствата бяха ориентирани към обществени политики.

Имаме една уязвимост в държавното управление и това е нарушената съгласуваност и неприятна връзка посред ни, регистрира Нинова. Тя сподели, че има 4 равнища на връзка, които се оказали прекалено много и с излъчването на разнообразни сигнали показвали неустановеност и неустойчивост. А ние желаеме тъкмо противоположното - сигурност и непоклатимост.

3 значими задания предстоят пред държавното управление: да се довърши управническата стратегия, тя да е мощно подплатена от законодателна стратегия, от на следващия ден да стартира подготовката за бюджета.

Трите казуса са: оръжията за Украйна, Северна Македония и Българска народна банка.

Българска социалистическа партия изрично е срещу изнасянето на оръжия за Украйна. Това е и ценностен избор, а няма по-висш подобен от мира, безапелационна бе Нинова.

Червените няма да трансформират позицията си и за ветото на България по старта на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз.
Още от на следващия ден Българска социалистическа партия стартира съвещания с сътрудниците си в обединението по няколко свои оферти по идната актуализация на бюджета. Те са завършени след изследване на европейския опит.

Да се разиска ригулиране на цените посредством налагане на таван на някои цени и компенсиране на производителите през специфичен фонд - на някои енергоносители, на някои хранителни артикули. Има подробна процедура в Испания, сподели Нинова.

Второто е - диференцирано Данък добавена стойност най-много на контролираните цени, с цел да е несъмнено, че ще се понижи. Въвеждане на необлагаем най-малко или промени в закона за корпоративното облагане.

Трето, преизчисляване на пенсиите с нов застрахователен приход.

Като груба операция и неистина вицепремиерът дефинира изказванията на ГЕРБ, че държавното управление е протегнало ръка на Сребърния фонд.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР