Два сценария за развитие на военния конфликт между Русия и

...
Два сценария за развитие на военния конфликт между Русия и
Коментари Харесай

Експерт: НАТО е най-уязвим в Прибалтика

Два сюжета за развиване на военния спор сред Русия и НАТО очерта специалистът по интернационална сигурност и ръководство на спорове Искрен Иванов.

" Ако в този конфликт надделее Русия, НАТО ще се фрагментира на две - " западно НАТО " с американска страна на въздействие, и Централна и Източна Европа, които ще са нещо като Алианс на втора скорост. Ако Съединени американски щати завоюват, обръчът към Русия ще се заключи. Тя ще бъде изолирана, ще се трансформира в постсоциалистическа република, без опция да играе дейна роля на световната сцена ", съобщи Иванов пред Bulgaria ON AIR.

И акцентира, че има доста малко информация във връзка с самия боен спор в Украйна.

" Руската тактика за външна политика цели възобновяване на сферите на въздействие - възкресяване на Съветската империя. Дипломатическите икономическите и енергийните принадлежности на Русия се изчерпаха. Затова тя прибегна до военните ", разяснява Иванов.

Той вижда два разновидността за излаз от обстановката. Единият, който е по-благоприятен, предвещава икономическите наказания да се засилят дотолкоз, че съветската стопанска система да рухне. Или в самата Русия да има такава опозиция, че Путин да спре военните дейности.

" По-неблагоприятният сюжет е районна борба с НАТО. Това постоянно беше обсъждано от специалисти по сигурността и може да прерасне в нещо доста по-сериозно. Този сюжет може да тръгне от Прибалтика - това е най-уязвимата точка на НАТО. При военни дейности в Черно море, които да го блокират, Алиансът ще бъде доста усложнен да се намеси. Русия няма да желае районен спор по границите с Полша - там позициите на Алианса са най-силни. При този сюжет Москва може се опита да предизвика районен боен спор с НАТО в Прибалтика ", предвижда той и добави, че все още няма действителна опасност за България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР