Два робота, конструирани от учените от БАН, могат да помагат

...
Два робота, конструирани от учените от БАН, могат да помагат
Коментари Харесай

Роботи на БАН помагат на хора с увреждания и деца с аутизъм

Два робота, конструирани от учените от Българска академия на науките, могат да оказват помощ на хора с увреждания и да учат деца с аутизъм. " Анри едно " и " Анри две " имат още доста гении. Те имат детайли на изкуствен интелект и даже могат да повикат помощ, в случай че животът ви е заплашен. Защо обаче двата робота съзнателно не наподобяват като хора


" Анри едно " е идеалният роботизиран иконом. Ако е на работа при човек със усложнения или при възрастни хора, той може да загася лампи, да включи тв приемника, да донесе медикаменти или храна от хладилника.

" Анри " вижда по този начин. Програмиран е да вдигне вилица от пода или даже да се обади на Бърза помощ, в случай че индивидът е паднал. " Анри " проучва пространството с лазер и пресмята каква е безвредната траектория.

Но " Анри " не наподобява на човек. Защо? Напомня повече " Ар Ту Ди Ту ", в сравнение с " Три Сипио " от " Междузвездни войни ". Това е съзнателно, поради душевен феномен при хората, наименуван " злокобната котловина ".
Проф. Роман Захариев - Институт по роботика - Българска академия на науките: В графиката на благосклонности към един робот, вие на първо време доста харесвате тоя робот, той е доста забавен за вас и графиката върви нагоре. В един миг, тогава, когато има антропоиден тип, се оказва, че внезапно човек усеща смут от този робот, внезапно графиката пада надолу - ето това се назовава злокобната котловина. "


" Анри две " пък е робот-лектор. Той е скъп в общуването с деца-аутисти, които постоянно възприемат като експанзия даже човешкия взор. " Анри " може да ги учи, без да ги плаши.
Проф. Роман Захариев - Институт по роботика - Българска академия на науките: Те мъчно одобряват контакта с хора, както знаете, само че роботът е нещо като техните играчки. Те го одобряват естествено, той е една умна играчка, която може да вкара нужната информация в един миг, което е и значителната концепция в този развой.
Роботите към този момент работят пробно в два дневни центъра, където се случва да носят книги от библиотеката. Те схващат команди и даже могат да дават отговор. Но бащите им от Института по роботика не стопират да ги образоват. При програмирането работят с артисти от спектакъл " Цвете ", като записват крайни човешки страсти. Целта е, когато са проявени в действителния живот, роботът да ги разпознае и да реагира съответно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР