Два редки портрета на Григорий Распутин, рисувани от натура, ще

...
Два редки портрета на Григорий Распутин, рисувани от натура, ще
Коментари Харесай

Два редки портрета на Распутин отиват на търг

Два редки портрета на Григорий Распутин, рисувани от натура, ще бъдат продадени от датската аукционна къща „ Брун Расмусен “ в Копенхаген на 2 юни, оповестява TheMoscowTimes. Портретите са направени от Теодора Краруп, датска художничка, живяла в Санкт Петербург.

Краруп рисува общо 16 портрета на близкия до императорското семейство монах Григорий Распутин, множеството от които са изгубени или унищожени. Тя продава три от тях на финландския общоприет консул Ото Ауер. Единият е препродаден и местонахождението му в този момент е незнайно, само че потомците на Ауер изпращат останалите два на аукционната къща.

Григорий Распутин е прочут с предполагаемата му дарба да спира хемофиличните пристъпи на кървене на Алексей Николаевич Романов — пето дете и единствен син на последния император на Русия Николай II и брачната половинка му Александра Фьодоровна, наследник на трона. Распутин е обвиняван и поради съмнението, че е имал нездравословно влияние върху императорското семейство.

Монахът е погубен в края на декември 1916 година от принц Феликс Юсупов, великия княз Дмитрий Павлович и Владимир Пуришкевич в двореца на Юсупов на река Мойка.

Теодора Краруп (1862-1941) идва в Санкт Петербург от Дания през 1896 година като портретист на императорското семейство. Тя има студио на Невския проспект и рисува портрети освен на съветските кралски особи, само че и на други видни културни и научни фигури. Познавала е добре Григорий Распутин и изрично опровергава слуховете, че е имал доста дами и е бил лъжец. Напротив, тя написа, че той е бил благ човек без особени упоритости.

След революцията през 1917 година Краруп остава в Русия чак до 1938-а, когато се завръща в Дания. Нейните записки " 42 години в империята на Царя и Съветите " са оповестени на датски посмъртно. За съжаление за нея няма много информация на британски език.

Предварителната стойност на двата портрета се оценена на сред $16 500 и 24,600 и $82,000-98,000, само че резултатите от търга, несъмнено, могат да бъдет доста разнообразни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР