Два подвижни покрива се изграждат на площадката на Националното хранилище

...
Два подвижни покрива се изграждат на площадката на Националното хранилище
Коментари Харесай

ДП РАО изгражда втория покрив на Националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци

Два преносими покрива се построяват на площадката на Националното вместилище за ниско- и приблизително дейни радиоактивни боклуци (НХ РАО), по един върху двата реда кафези за погребение на стоманобетонни контейнери с радиоактивни боклуци. Монтажът им е решителен стадий от построяването на хранилището. Това оповестиха от Държавно дружество " Радиоактивни боклуци ".
Подвижните покриви защищават опаковките с РАО от външни атмосферни условия в процеса на запълване на клетките и при построяването на покривната плоча на всяка клетка. Освен това те ще защищават и чиновниците при осъществяване на интервенциите по погребение, както и техниката и контролната инсталация, намираща се под преносимите покриви. Изграждането на преносимия покрив над северния ред кафези стартира при започване на месец юни. В момента той е приключен като структура. Предстои монтаж на крана, системите му за ръководство и надзор и страничните затварящи железни стени. Покривът над южния ред кафези е на стадий градивно създаване. Още по тематиката 30 май 2023 Внушителното оборудване съставлява стоманена структура с 12 колони, с ширина 25 метра и дължина 30 метра, а тежестта й е почти 700 тона. Съоръжението покрива напълно клетката, с която се работи и по 1/3 от двете прилежащи кафези. След запълване на съответната клетка, преносимият покрив се реалокира напред по релсов път, инсталиран надлъжно върху солидни фундаменти от двете страни на реда кафези. Операциите по подреждането на стоманобетонните контейнери с радиоактивни боклуци в клетките ще се правят отдалечено благодарение на 30-тонен мостови кран, инсталиран вътре в преносимия покрив, чрез устройство за захващане на опаковките и ще се ръководят отдалечено посредством системата за ръководство и надзор SCADA. По този метод Директива за птиците РАО пази личния състав си, свеждайки до най-малко дозовите натоварвания в сходство с правилото ALARA*. Всички системи за работа на оборудването преди неговото въвеждане в употреба подлежат на механически контрол и тествания.
*ALARA (As Low As Reasonably Achievable) – един от главните критерии, дефиниран още през 1954 година от Международната комисия по радиационна отбрана за минимизиране на нездравословното влияние на йонизиращата радиация. Той планува поддържане на допустимо най-ниското достижимо равнище както на самостоятелните (по-ниски от пределните, открити с настоящите норми), също и на груповите дози на облъчване, като се регистрират обществените и стопански фактори.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР