Два пъти по-висок ще е дефицитът от БВП – не

...
Два пъти по-висок ще е дефицитът от БВП – не
Коментари Харесай

Делян Добрев, шеф на енергийната комисия: Дефицитът от БВП ще е два пъти по-висок

Два пъти по-висок ще е дефицитът от Брутният вътрешен продукт – не 2,2%, а 4,1%. Това предвижда шефът на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев.

Сметката той направи, откакто финансовото министерство заяви, че на база на предварителни

данни и оценки се чака бюджетното салдо на бранш “Държавно ръководство ” за 2023 година да бъде недостиг в размер на към 2,2% от прогнозния Брутният вътрешен продукт,

оценен по методологията на Европейската система от национални и районни сметки (ЕСС 2010).

Добрев даде три образеца за какво съгласно нето сметката не е вярна. „ Първо 850 милиона европейски средства, източени от механизма SAFE (0,4% от БВП). Тези средства според мен са непозволено изхарчени и Европейска комисия ще изиска да ги възстановим ”, написа Добрев във фейсбук.

И добави – второ, че 1,5 милиарда несъблюдение на финансова стратегия (0,75% от БВП) и трето – 1,5 милиарда източен дял от БЕХ (включително предплатен дял от 2024) (0.75% от БВП).

“Само от тези три пера (а те надалеч не са единствените), действителният недостиг ще стане 2,2 + 0,4 + 0,75 + 0,75 = 4,1% или съвсем два пъти по-висок от регистрирания и доста над допустимия по Маастрихтските критерии. Още нещо за клакьорите – разноските за обучение понижават спрямо ръководството на ГЕРБ от 4,5% от Брутният вътрешен продукт на 4,1% от Брутният вътрешен продукт. Намаляват и разноските за просвета от 0,55% на 0,45% ”, уточни още Добрев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР