Два нови сайта събират документалното наследство на бележити личности от

...
Два нови сайта събират документалното наследство на бележити личности от
Коментари Харесай

Нова дигитална колекция разказва за живота и делото на Гоце Делчев и Константин Стоилов

Два нови уеб страницата събират документалното завещание на бележити персони от българската история - на революционера Гоце Делчев и на видния политик и посланик от втората половина на XIX в. Константин Стоилов.

До края на годината от държавна организация " Архиви " приготвят и цялостно изложение на старопечатните книги в системата на архивите. Става дума за над 1000 заглавия.

Документи, които се демонстрират за първи път, към този момент са налични единствено с един клик. Нова цифрова сбирка споделя за Гоце Делчев.

" В този уебсайт сплотяваме всичко, което имаме в България, излязло отдолу под ръката на Гоце Делчев и огромна част от това, което се намира в република Северна Македония ", сподели доцент доктор Михаил Груев, ръководител на ДА " Архиви ".

Дигитализиран уебсайт събира документи и за живота и делото на Константин Стоилов. Малко изследвана персона, само че с изключителни заслуги към модерната българска държавност.

В Деня на архивиста към богатата си сбирка от забавни документи държавна организация " Архиви " прибавя и Паметна книга от 1940 година, отдадена на Пенчо Славейков. Дълги години тя е била защитавана в Италия от фамилията на хотелиера Андреа Лучини - индивидът, подслонил Славейков в последните дни на живота му.

" В началото на 40-те години през 1944 години си слагат за съзнателна цел да опазят паметта за Пенчо Славейков в Италия и да я предадат на идващите генерации ", сподели доцент Емил Димитров, Институт за литература при Българска академия на науките.

Книгата е готова от Българското академично сдружение „ Пенчо Славейков “, а мотивът е бил откриването на паметна плоча за поета. Тя е сложена върху фасадата на хотел „ Белависта ” - мястото, където той умира през 1912 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР