Два месеца минаха от популисткото пред/следизборно обещание на премиера и

...
Два месеца минаха от популисткото пред/следизборно обещание на премиера и
Коментари Харесай

Забравете за реформа в ГЕРБ

Два месеца минаха от популисткото пред/следизборно заричане на премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще прочисти партията си от самозабравилите се и ще предприеме фрапантни промени, с цел да спре тоталитарния развой на срастването й с страната. Тази промяна няма да се случи. Партията няма да бъде отделена от изпълнителната и локалната власт, както се зарече Борисов последно на националното заседание на ГЕРБ. Това стана пределно ясно, откакто тази седмица Изпълнителната комисия на ГЕРБ - управителният орган на партията, реши министърът на туризма Николина Ангелкова да стане и регионален координатор за София област. Досега позицията заемаше депутатката Галя Георгиева, която към този момент е зам. регионален шеф на София област.

" Занапред премислям по какъв начин да разделя постовете - да не бъдат кмет и регионален началник, министър и регионален началник ", гласеше обещанието на премиера незабавно след евровота в края на май. Борисов под паника се хвърли да лъска имидж непременно след вредите към " Апартаментгейт ", довели до изхвърлянето на Втория в ГЕРБ Цветан Цветанов от всички управителни постове. Очакваше се тези промени да бъдат записани в партийния правилник на пословично късия конгрес на ГЕРБ на 7 юли, завършил с две бързи гласувания без спор и назидателна тирада на водача. Очевидно Борисов се е отказал от визията си (ако въобще е имал такова) да не се смесват държавни с партийни постове и който е кмет или министър, да не бъде и регионален координатор.

" Чистото " лице на ГЕРБ

Ангелкова, която по всеобщо мнение - и на непознати, и на свои, и на специалисти, е посредствена като човек и министър, продължава да стои непоклатимо на поста макар множеството обвинявания на някогашния й отраслов вицепремиер Валери Симеонов. Многократно водачът на НФСБ, който към този момент е редови народен представител, настояваше пред премиера да я уволни, тъй като се заигравала с мутренски групировки и им харизвала плажните концесии. По време на аферата с парцелите на властта Симеонов извади и компромати със фотоси за ВИП парцели и жилища на министърката, които населява, само че не вписва в имотните си заявления. Тя пък излезе със смешното опрощение, че въпросните парцели, които Симеонов й приписвал, не били нейни, а на родители или другари, на които единствено гостувала, а фамилното й жилище било платено от татко й. Но Борисов не сподели и дума за Ангелкова и я остави в държавното управление, за разлика от други уволнени около " Апартаментгейт " министри, зам.-министри и регионални шефове. За похлупак най-после я увеличи и по партийна линия макар множеството уличаващи обстоятелства против нея, макар потресаващата й непросветеност, макар неизпълнения й ангажимент още от предния кабинет да направи търпими цените на плажовете. Вместо това на доста места по морето шезлонгите и чадърите удариха галактически цени - 80-100 лева дневно. Единствената лобистка " заслуга " на Ангелкова към туристическия отрасъл бе прокараната законова възбрана за палатки по към момента дивите плажни линии. Така министърката, в тандем с сътрудника си от Министерство на околната среда и водите, удари по дивото къмпингуване, само че двамата и целият кабинет останаха глухи и слепи за бетонирането на морските дюни.

" Работата в екип постоянно дава резултати. Сигурна съм, че дружно ще продължим да развиваме София-област. Започвам срещи във всички обитаеми места в региона ", разяснява предостатъчно Ангелкова след издигането й по партийна линия и както нормално, не сподели нищо свястно. Относно неналичието й на качества по всичко проличава, че точно това я прави идеална за Борисов за високия партиен пост, за който не са нужни нито мисъл, нито персонално мнение, друго от това на водача.

Ангелкова не е изключение

Ангелкова не е изключение в ГЕРБ за съвместяване на върховен държавен с партиен пост. Но тя е първата, назначена за координатор, след оповестеното желание на Борисов да не се съчетават постове. Регионалната министърка Петя Аврамова, издигната на поста през септември 2018 година, продължава да е и регионален координатор на ГЕРБ за област Враца. Новата земеделска министърка Десислава Танева, която допреди три месеца оглавяваше отрасловата комисия в Народното събрание, от години е водач на ГЕРБ в област Сливен. Бившият министър и сегашен зам.-министър на районното развиване Николай Нанков още е партиен координатор за област Ловеч. Кметът на Варна Иван Портних продължава да оглавява регионалната партийна конструкция. Същото се отнася и за кметовете на Перник и Пловдив - Вяра Церовска и Иван Тотев, които управляват и регионалните структури на ГЕРБ.

С друго свое решение управлението на ГЕРБ утвърди за регионален координатор на партията в Плевен Мирослав Петров. В четвъртък той беше показан пред тамошните партийни структури. Досега регионален координатор на Плевен бе депутатът Владислав Николов. Тази рокада обаче беше предстояща, тъй като още след евроизборите министър председателят се закани да " чисти до корен " организацията в Плевен. Закани се и на партийното управление в Добрич, само че още не го е е сменил. " Прочистването " за Борисов няма нищо общо с налагане на нови морално-етични правила измежду гербаджийския хайлайф, както той се пробва да го показа. В речта си пред конгреса водачът на ГЕРБ го сподели непосредствено - ще смени партийни управления на всички места, където партията губи изборите и уточни Плевен и Добрич.

" Новият " партиен морал

Преди два месеца министър председателят разгласи, че желае в ГЕРБ да се сътвори етична комисия, която да дава отговор за морала на членовете и партийната дисциплинираност, да ревизира и сигналите за корупция против самозабравили се гербаджии. Премиерът подреди на партийното управление да избере за задачата най-високо моралните и етични членове на партията. Вътрешнопартийното " ЧК " трябваше да се сътвори незабавно след конгреса, само че и неговата реализация се позабави.

На 17 юли Изпълнителната комисия разгласи, че е определила тричленен състав на комисията. За ръководител е определен депутатът от ГЕРБ Валентин Радев - някогашен вътрешен министър със противоречив потенциал, отхвърлен от Борисов поради автобусната злополука край Своге. Членове на комисията пък са някогашният екоминистър Ивелина Василева и досегашният зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов, който зае мястото в ПГ на ГЕРБ на умрялата Снежана Дукова. За високите морално-етични качества на тримата не можем да гадаем. Но едно е несъмнено - търсенето на моралните гербаджии се е проточило, до момента в който бъдат тествани обширно. Явно измежду голямата членска маса на ръководещата корпоративна партия е било мъчно да се намерят трима скъпи фрагмента от елита на ГЕРБ, които да са с релативно чисто досие и незабъркани с имотни афери.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР