Два инвестиционни проекта в сектор Автомобилна индустрия за над 100

...
Два инвестиционни проекта в сектор Автомобилна индустрия за над 100
Коментари Харесай

Министър Богданов: Два инвестиционни проекта за 120 млн. лв. стартират в Стара Загора и Русе

Два капиталови плана в бранш " Автомобилна промишленост " за над 100 млн. лв. започват този месец в регионите на Стара Загора и Русе, където ще има два нови завода за произвеждане на високотехнологични, сериозни съставни елементи за коли. Това заяви в изявление за Българска телеграфна агенция министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов. Инвеститорите са холандска и немска компания, които ще вложат общо 120 млн. лева (всеки по 60 млн. лева.) в новите индустриални мощности в България. Очаква се двете компании да разкрият близо 700 нови работни места в Русе и Стара Загора. 

 

Икономическият министър посочи, че за първите четири месеца на тази година има растеж от над 60 на 100 на директните задгранични вложения в страната по отношение на същия интервал на предходната година и се чака до края на 2023 година огромна част от плановете, по които до момента Българската организация за вложения е работила, да бъдат оповестени и да започват. 

 

Индустриалните зони

 

Министърът съобщи, че стартира работа по основаването на ясна тактика за развиването на индустриалните зони в България, основана на районен принцип. По думите му развиването би трябвало да е обвързвано с съответни браншове и да е обвързано с упованията на вложителите в тези браншове, както това се е случило с индустриалната зона " Доброславци ", фокусирана върху автомобилната промишленост.

 

Изграждането на зоните би трябвало да е обвързано и с обезпечаването на подобаваща инфраструктура и в частност на уреди за произвеждане на зелена сила, които да са покрай зоните. Необходимо е също да се облекчат административните процедури, свързани с построяването на инфраструктура за зоните, които би трябвало да се построяват авансово и да бъдат готови съгласно съответните потребности на бранша и вложителите, сподели министърът. Целта е да се редуцира времето за осъществяването на капиталовите планове – най-много до 6 месеца да се обезпечи опция за начало на строителство по капиталовия план, който да може да бъде завършен в границите на 24 месеца и вложителят да стартира да заплаща осигуровки и налози в страната.

 

Сега процесът до началото на строителство по плана лишава от време на време и 3 години. Министърът заяви, че ще се приготвят проектите за развиване на зоните, ръководени от Националната компания " Индустриални зони ", които все още липсват.

 

Акцент ще бъде подложен върху Северна България, където има капацитет за развиване на индустриални зони, като задачата е да се помогне на района да навакса икономическото си закъснение по отношение на Южна България, сподели министърът. Освен това, с идното присъединение на България към Шенген Северна България ще е измежду главните бенефициенти на капиталови планове, тъй като ще бъдат обезпечени по-добри логистични връзки сред Севера и Юга, добави икономическият министър. Според него тези зони биха могли да станат логистични или индустриални хъбове в партньорство с основните ни сътрудници отвън страната. 

 

Военно-промишленият комплекс

 

По отношение на поддръжката на България за Украйна в региона на отбранителната промишленост министърът изрази убеденост, че капацитетът на военно-промишления комплекс на страната е огромен и той има извънредно значение освен в стопански аспект, само че и от позиция на националната ни сигурност, за сигурността в района и в Европа. Ние можем единствено да се гордеем с военната си промишленост. Целта е да надградим потенциала, да се погрижим предприятията да работят в сигурна и безвредна среда, добави министърът.

 

Той изрази очакване да продължи наклонността на растеж на износа на изделията от отбранителната ни промишленост и тази година и подсети, че предходната година е регистриран над 200 % растеж на този експорт, което, по думите му, е впечатляващ резултат. Ние целим да отворим всички вероятни канали за продажби отвън България за отбранителната ни промишленост, дали ще се работи с краен адресат, или с медиатор, е преценка на бизнеса, сподели още икономическият министър във връзка с включването на българския отрасъл към европейски поръчки за муниции диаметър 155 милиметра.

 

Министърът подсети, че и в този момент на европейско ниво се афишират постоянни търгове, на които бизнесът може взе участие независимо или в колаборация с други компании. Същевременно Богданов уточни, че не са спирали анализите за това по какъв начин тази промишленост ще се развие след войната и къде би могла тя най-добре да се нарежда, с цел да се подсигурява продължение на високото търсене, приток на свежи вложения, а оттова и модернизацията, както и повишението на конкурентоспособността на бранша.

 

Икономическият министър заяви, че все още финансовото положение на " Кинтекс " е устойчиво след продължителния интервал, в който сдружение не е работило добре и не е имало нови поръчки. 

 

Като доста положително дефинира министърът и финансовото положение на " ВМЗ-Сопот " и разясни, че няма да бъдат взети 100 % от облагата на предприятието за 2022 година, с цел да не се отрази на капиталовата стратегия на сдружението. Продажбите на ВМЗ през първата половина на годината бележат растеж от 78 на 100 по отношение на същия интервал на 2022 година, регистрира се и сериозен растеж на облагата на сдружението. ВМЗ възнамерява разгръщане на индустриалните си мощности, както и обезпечаване на спомагателни системи за сигурност, и назначение на спомагателен личен състав, сподели икономическият министър.

 

Той сподели още, че Междуведомственият съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките към Министерския съвет е заседавал последно на 19 май, а след промяната на държавното управление и актуализирането на структурата на органа се чака идващото съвещание да е на 17 юли.

 

Междуведомствената комисия, която се занимава с разрешаването на експорта на произведения от отбранителната промишленост към икономическото министерство, е провеждала всеки месец съвещание, последното е било през юни, а идното ще се състои до края на юли. В този смисъл няма закъснение в работата на комисията и в случай че се наложи, може съвещанията да се вършат по-често, означи министърът.

 

Санкциите против Русия и отражението им върху стопанската система на България

 

Министър Богданов сподели, че за българския бизнес продължава да е най-малък резултатът от европейските наказания против Русия. Основно той се показва в понижението на износа ни за Русия и то с пренебрежимо дребни проценти. Отчита се растеж на вноса, което се дължи основно на презапасяване с нефтени артикули, които по принцип имат значителен дял в импорта ни от Русия.

 

На водещи позиции в износа ни за Русия са медикаментите и този растеж се резервира. Икономическият министър означи, че глобите са имали и позитивен резултат за българските компании, които значително към този момент са диверсифицирали пазарите си и са се ориентирали към други стратегически местоположения, което се удостоверява и от данните на националната ни статистика.

 

Държавната консолидационна компания 

 

По отношение на проверката на Държавната консолидационна компания (ДКК) в интервала след последната промяна на управлението й и за резултатите от инспекцията в " Ел Би Булгарикум " министърът заяви, че всичко е предоставено на способените органи и тече инспекция.

 

Министър Богданов сподели, че междуведомствен екип ще създаде стратегия за излекуване или преструктуриране на дъщерните сдружения на ДКК. Предстои и разбор на успеваемостта и законосъобразността на изразходваните държавни средства за язовирите и за тръбопровода, който обезпечи вода за Перник.

 

Пълният разбор на дъщерните на ДКК сдружения се чака да е подготвен до края на септември, сподели министърът и добави, че при всяка завършила от способените органи инспекция неотложно ще се приготвя стратегия за премахване на установените нарушавания и излекуване на съответното сдружение.

 

Заради искане от страна на определения без социална поръчка реализатор на плана за новия държавен комплекс, по който се чака страната да си възвърне остатъка от към 80 млн. лв., срещата е пренасрочена от 7 за 19 юли. На нея се чака изпълнителят да показа информация за свършеното по плана до момента и по какъв начин ще стане възобновяване на остатъка от ресурсите надлежно в ДКК и в Българската банка за развиване, финансирала плана. Като цяло упоритостта на министерството е до края на година да има цялостна изясненост за положението на сдруженията, на които то е принципал и да стартира работа по оздравяването и преструктурирането им.

 

Инфлацията

 

Очакванията на министъра са до края на годината междинната стойност на инфлацията в България към този момент да е едноцифрена – сред 8 и 9 на 100, макар че има и известни опасения за повишаване на цените на енергийните запаси, а към края на годината на месечна база инфлацията към този момент да е под 6 на 100.

 

Навлизането в България на упования пресен европейски финансов запас по забавените процедури по Плана за възобновяване и резистентност и по Фонда за обективен преход ще отключи нови вложения, ще усъвършенства конкурентоспособността на бизнеса в страната, което ще е и тласък за бизнесмените да отделят средства за по-високи заплати, сподели икономическият министър.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР