Два дни след парламентарния вот, който ГЕРБ не спечели, тяхната

...
Два дни след парламентарния вот, който ГЕРБ не спечели, тяхната
Коментари Харесай

Засега: Фандъкова все пак се отказа от Ивайло Иванов

Два дни след парламентарния избор, който ГЕРБ не завоюва, тяхната столична кметица Йорданка Фандъкова внезапно разгласи, че ще прави конкурс за началник на Столичния инспекторат , откакто по-рано назначи на поста без никакво съревнование някогашния основен секретар Ивайло Иванов. До лятото инспекторат ът се оглавяваше от Веска Георгиева, която обаче умря.

Досега Йорданка Фандъкова твърдеше, че не дължи пояснение за какво е назначила Ивайло Иванов. Само посочи, че при назначението си не е показал никаква идея за ръководство - нещо, което не я спря да пази решението си пред опозицията в СОС, написа.

Днес тя даде конференция за бюджета на столицата, на която сподели, че ще направи конкурс за поста и ще предложи на Столичния общински съвет инспекторат ът да стане дирекция на нейно послушание.  Сегашният шеф Ивайло Иванов , ще остане краткотрайно на поста до провеждането на състезанието. Още не се знае дали той ще кандидатства, разясни Фандъкова. 

Ивайло Иванов бе основен секретар на Министерство на вътрешните работи до 14 май, когато бе отхвърлен поради полицейското принуждение над задържани протестиращи.В момента Столичният инспекторат е независимо звено на общинска бюджетна прехрана при Столичната община и още веднъж е на директно послушание на кмета. Промяната няма да промени нищо, защото новата дирекция още веднъж ще бъде следена директно от кметицата, а не от неин отраслов заместител, каквито тя има в обилие - цели осем плюс двама със статут на зам.-кмет: основният проектант и секретарят.

Фандъкова разгласи през днешния ден, че ще предложи актуализация на бюджета на Столичната община /СО/ за година, с която да обезпечи спомагателни средства за най-пострадалите от рецесията браншове. Според нея трябват спомагателни 8,5 млн. лева за градския превоз. 

За сдружението " Метрополитен " над 3 млн. лева са средствата, които би трябвало да бъдат платени за октомври, като за юни те са били 1,4 млн. лева Това значи повече от 100 % нарастване за еленергия. Разходите на " Столичен автотранспорт " за газ, при разноски от 1 млн. лева за юни, за октомври са 2,3 млн. лева За юни за улично осветяване разноските са били 930 хиляди лева, за октомври са 1,9 млн. лева Затова кметът Фандъкова предлага нарастване на средствата за улично осветяване в размер на 3,2 млн. лева Предвидени са 1,5 млн. лева за общинските лечебни заведения, които интензивно работят с ковидпациенти и срещат усложнения поради повишението на цените на еленергията и медицинските консумативи.

Кметът разгласи, че другото огромно перо в актуализацията на бюджета, са спомагателни средства за строителната стратегия на Следствен отдел към окръжна прокуратура за идната година, в която един от акцентите е построяването на вътрешните кръгове на София. Кметът Фандъкова предлага 5,5 млн. лева за отчуждаване за новите трасета на пробива по бул. " Тодор Каблешков " и продължението на ул. " Филип Кутев ".

Фандъкова разгласи, че средствата за актуализацията ще дойдат по две линии: 10 млн. лева са от по-добрата събираемост от налога за възмездно придобиване; 6,6 млн. лева са от дело, което общината е спечелила против Министерство на околната среда и водите, за наложена финансова корекция; 3,3 млн. лева са от държавния бюджет, осведоми столичният кмет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР