Два дни, след като Иван Гешев предупреди партии, медии и

...
Два дни, след като Иван Гешев предупреди партии, медии и
Коментари Харесай

След Гешев и Прокурорската колегия предупреди медиите да мълчат

Два дни, откакто Иван Гешев предизвести партии, медии и жители да не си разрешават рецензии към прокурорското съсловие, което единомислещо го предложи за нов основен прокурор, същото направи и Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Позицията на Гешев бе разпратена до медиите в понеделник, а през днешния ден бе оповестена друга с апел обществото и медиите да са по-толерантни и виновни „ в провежданото разискване ".

Прокурорската гилдия счита, „ че толерантното отразяване на кандидатурата на Иван Гешев би дало опция на жителите сами да създадат заключения за качествата на издигнатия претендент, би запазило независимостта на магистратите, които поддържаха номинацията, както и непредубедеността на останалата общност, декларирала поддръжка ".

Припомняме, че против това, че Гешев е единствен претендент за поста основен прокурор, стачкуваха няколко хиляди души преди две седмици. Организации на юристи желаеха най-малко още една кандидатура и се възмутиха от изявленията на Иван Гешев, в които той не показва поддръжка за разделянето на управляващите. Гешев, Цацаров и Прокурорската гилдия се пробваха да жигосат недоволството като политическо и го свързаха с десни обединения и медиите на Иво Прокопиев. Според самия Гешев, спецпрокуратурата настъпила ползите на доста олигарси, които в този момент се пробват да компрометират цялата прокурорска гилдия. В своята позиция преди два дни претендентът за основен прокурор се закани, че против критиците ще бъдат употребявани „ всички, разрешени от закона средства “.

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет счита, че медийните изявления, свързани с номинацията на Гешев, съставляват отрицателна акция против него и магистратите, които го поддържат. Припомняме, че заедно цялата прокурорска гилдия поддържа Гешев още при номинацията му, а по-късно последваха няколко позиции на Висш съдебен съвет и следователите, в които той бе разгласен за високо честен претендент и извънреден експерт.

Сега обаче на Прокурорската гилдия й се коства, че има „ тенденциозни и манипулативни мнения, отзиви и отрицателни изявления, накърняващи положителното име, професионалния престиж и независимостта на прокурори и следователи. Тези прояви основават предубеност и поляризират публичното мнение за да дискредитират прокурорската институция и да насочат дебата напълно отвън законоустановената процедура и органа по нейното осъществяване ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР