Два дни преди балотажа от фирмата доставчик на машините сигнализираха

...
Два дни преди балотажа от фирмата доставчик на машините сигнализираха
Коментари Харесай

Хартията за машините: Ще затруднят ли гласуването по-широките ролки?

Два дни преди балотажа от компанията снабдител на машините алармираха за проблем, който може да затрудни гласуването с машини в неделя. От Сиела оповестиха, че поръчаните от ЦИК ролки с хартия за машинното гласоподаване, на които се отпечатва вота, не отговорят на стандартите.

От ЦИК отхвърлиха да отговорят за какво са взели това решение, заяви Българска национална телевизия

" Машините работят с едни ролки от хартия, които са 12 мм в диаметър. От управлението на ЦИК са поръчали не 12 мм, не 17 мм, което е максимумът, а 25,5 мм. Това стана на предходните избори през април месец. Казахме, че не може, че не би трябвало, че повреждат машините. На тези избори още веднъж, макар че имаха премного време, те поръчаха отново 25,5 мм. проф. Иван Тодоров от " Сиела Норма ".

През октомври 2022 поради проблеми с печата единствено две машини са излезли от строя. През април 2023 година - 67 машини. Според проф. Тодоров броят им ще нараства.

" Това е държавно имущество за доста милиони и то чррез тези ексцентрични ролки се поврежда и поврежда непрестанно. Това е все едно на дизелова кола да сложиш бензин и на бензинова - дизел - ами ще се повреди с течение на времето. На мен най-малко ми приказва, че това е една общоприета политика против машинното гласоподаване от страна на управлението на ЦИК. Колкото повече се гласоподава с ексцентрични ролки, толкоз повече ще се скапва държавното имущество. До какво докара всичко това - унищожава се държавно имущество за милиони ".

ЦИК се съставлява от един човек - ръководителя. Той прави поръчки, той прави всичките тези дейности, сподели още проф. Тодоров.

В Обществения съвет към ЦИК също са получили сигнали за проблеми.

" Даже направихме оферти по какъв начин да наподобяват, по какъв начин да се усъвършенстват. И в този момент имаме увещание, че новите ролки са гланцирани единствено от едната страна, което беше един от сериозните проблеми. Също по този начин от хора, които са участвали на тестванията, разбрахме, че централният отвор на ролките е по-малък, тъй че евентуално ще има по-малко проблеми, само че следва да забележим ", сподели Стоил Цицелков - член на Обществения съвет към ЦИК.

Цицелков няма отговор ва въпроса за какво от ЦИК са влези това решение.

" Още повече, че ЦИК няколко седмици, още преди да разгласят тази социална поръчка, въпреки и доста закъсняла, получиха писмо, което и ние като неправителствени организации получихме копие - непосредствено от производителя на тези машини от най-високо равнище. Те приканват да се съблюдават стандартите, предложени от производителите. Това писмо беше изпратено с копие до Българска народна банка, само че то даже не е докладвано в ЦИК като получено в администрацията. Така че уповавам се да са го взели поради, без да го рапортуват.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР