Два часа продължи заседанието, в което народните представители изслушваха председателя

...
Два часа продължи заседанието, в което народните представители изслушваха председателя
Коментари Харесай

БЛС няма да се върне в преговорния процес, но ще продължи писмената комуникация с Касата

Два часа продължи съвещанието, в което народните представители изслушваха ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров, шефа на НЗОК проф. Петко Салчев и ръководителя на Надзорния съвет на Касата доктор Александър Златанов. Депутатите се надяваха, че в разговор ще могат да изгладят проблемите сред договорните сътрудници и да се продължи с преговорния развой, от който Лекарския съюз обявиха, че излизат. Резултатът обаче се оказа по-песимистичен от упованието, защото до общ компромис не се стигна.

Д-р Маджаров напомни, че Лекарският съюз, подсилен от всички Районни лекарски колегии, желае оставката на шефа на касата проф. Салчев и на ръководителя на Надзорния съвет доктор Златанов, поради осъществени от тях нарушавания на Закона за здравното обезпечаване.

„ Надзорният съвет взе решение, Надзорният съвет взе решение… Някъде да чухте „ Изпратихме на Лекарския съюз, поканихме ги да си поговорим “?! Цитират ми някакви дати за среща, откакто направихме брифинг. Цялата философия на това управление е, че те взимат решение, а ние го подпечатваме. Ние няма да се върнем в контрактуван развой с хора, които не извършват контрактуваното и се пробват по всевъзможен метод да ни трансфорат в гумен щемпел. Това не са сътрудници, а хора, които ръководят еднолично Касата със 7 милиарда лева Няма да се превърнем в щемпел и имаме цялостната поддръжка на всички колегии “, безапелационен беше доктор Маджаров.

„ Не се изисква сключване на анекс от нас, с цел да доближат икономиите до сътрудниците и това е напълно в пълномощията на НЗОК. Достатъчно е да изпратим писмо, че сме съгласни. Ние сме подготвени да останем в писмената връзка с Касата, при методиката, която Надзорният съвет твърди, че е приел. Имаме забележки по тяхното предложение, само че ще им ги представим с писмо. За да получат, сътрудниците това, което им се поставя, ние няма да отстъпим от нашите отговорности. Но огромното тригодишно НРД ще бъде подписвано след приемането на постоянния бюджет, както разбрахме и от оферти законопроект за удължение на бюджет 2022 година “, добави още той.  

Според доктор Златанов разновидностите за разпределение на икономиите са два и могат да работят и двата по едно и също време. „ Първият е с увеличението на цената на клиничните пътеки с още 8% от 1 септември с план това нарастване да остане и за идната година, а вторият – с методиката, изпратена ни от Лекарския съюз. След като ни върнат стимулирано предложение, тя незабавно ще влезе в действие “, сподели той.

Проф. Салчев пък съобщи, че преговорният развой не е спирал, предлага се нарастване на клиничните пътеки с 8%, остатъкът на бюджета да се преразпредели и по-късно да минат на методика с снадки бюджет. " През декември ще се наложи да се отпуска запас за денталната и здравната помощ, заради което ще имат среща с БФС ", сподели шефът на НЗОК.

Бившият здравен министър, ръководител на Надзорния съвет на НЗОК и сегашен народен представител от ГЕРБ Кирил Ананиев предложи министъра на опазването на здравето да свика Надзорен съвет, да предложения и двете страни и да направи опит да стопи ледовете, които са се оформили сред БЛС и Касата. „ Смятах, че ще се реализира по-добър резултат от този, който се обрисува от това чуване. Трябва да създадем по този начин, че медицинският личен състав би трябвало да получи това, което му се поставя и умерено да правят работата си по грижата за българските пациенти “, сподели той.

Ананиев добави, че двете страни би трябвало да загърбят егото си и да създадат дребен компромис за довеждане докрай на тази година в границите на бюджет 2022 година

Председателят на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев съобщи, че защото в тези смутни времена не можем да се приказва за промени, през идната година ще продължим със същите дейности от 2022 година „ Апелът ми е да прескочим колкото се може по-лесно тези времена на рецесии, даже и с дребен риск за преразход, само че с готовност за спор, да изясним действително кои аргументи, които са завещание от последните 20 години, са ни довели до това да сме първи в отрицателните ранглисти и без ясна концепция по какъв начин да преодолеем това нещо “, сподели още Тонев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР