ДВ разговаря с Карло Масала, германски военен анализатор и професор

...
ДВ разговаря с Карло Масала, германски военен анализатор и професор
Коментари Харесай

Експерт: Измори ли се Западът да подкрепя Украйна

Дъждовни води беседва с Карло Масала, немски боен анализатор и професор по интернационална политика в Университета на Бундесвера в Мюнхен за поддръжката на Запада и за вероятните гаранции за сигурността на Украйна след войната.

Дъждовни води: Вие поддържате връзка с хората, които въздействат върху настроенията в Европа. Дали на континента към този момент не се усеща отмалялост от войната в Украйна? И няма ли тази отмалялост да пораства, в случай че войната продължи и през идната година?

Карло Масала: Да, съществува такова чувство като " отмалялост от Украйна ". Според мен то се поражда от два фактора. Първо: обществеността (на Запад – бел. ред.) се интересуваше повече от войната, когато Киев беше под блокада. Защото, в случай че бяха завладяли столицата, руснаците можеха да стигнат и до границата с НАТО – и никой не знаеше какво щяха да вършат след това. Днес за доста хора тази война се води някъде надалеч на изток, а заплахата съветската армия да пресече границите на Балтийските страни или на Полша е незначително дребна. 

Украинската столица Киев продължава да е обект на въздушни набези и до през днешния ден.Снимка: REUTERS

Второ: Западна Европа не е виждала огромни войни от 70 години насам и в действителност очакваше бърз триумф (на Украйна – бел. ред.). Това е, което демократичните общества могат да поддържат. Ако политиците дават обещание, че успеха ще пристигна скоро, то и демократичните общества ще поддържат повече помощи за Украйна. Сега обаче бърз триумф не се вижда на хоризонта, войната ще продължава, а хората стартират да се замислят дали тя би трябвало да продължава. 

Освен всичко друго западните държавни управления не съумяха да слагат протичащото се в Украйна в един по-широк подтекст. В момента полемиката се свежда до това по какъв начин украинската войска е отвоювала един километър територия в несъмнено село, какви оръжейни системи се употребяват и дали са ефикасни в обстановка на нахлуване. Има обаче дефицит на световни политически цели: Защо от политическа позиция Европа има интерес да поддържа Украйна в желанието ѝ да победи във войната? Положението с сигурността на Европа ще се утежни за десетилетия напред, в случай че Русия реализира триумф в Украйна: това хората елементарно ще го схванат. Повечето политици в западноевропейските страни не свързват всекидневните полемики към поддръжката за Украйна с тази много по-мащабна картина. Тъй че съгласно мен не трябва да упрекваме обществеността, че се е уморила от войната, откакто на нея не ѝ е обяснено за какво политически е толкоз значимо да продължим да оказваме забележителна помощ на Украйна.

Дъждовни води: Войната въпреки всичко се води в Европа, а един съветски дрон неотдавна падна на румънска територия. Докога НАТО ще търпи такива произшествия?

Масала: НАТО ще търпи до тогава, когато се появят признаци, че сходни офанзиви са планувани и в действителност съставляват освен това от един инцидентен удар. НАТО няма никакво предпочитание да се включва в тази война – и няма да го стори. Явно падналият в Румъния дрон просто е прелетял по-голямо разстояние. Само един паднал дрон не е задоволителен, с цел да се задейства член 5 (от Северноатлантическия контракт, който скрепява правилото на взаимната защита – бел. ред.). Този член се ползва при систематични офанзиви против територията на НАТО, а сега е ясно, че Русия не подхваща такива офанзиви. И Северноатлантическият пакт няма да се намесва в спора. Същата обстановка породи и в Полша преди няколко месеца. НАТО и отсега нататък ще омаловажава случаите с дронове или ракети, които са се " заблудили " и са паднали на територията на алианса.

Дъждовни води: Според доста западни специалисти участието на Украйна в НАТО е единствената гаранция за сигурността в бъдеще. Споделяте ли тази концепция? И ще влезе ли Украйна в НАТО?

Масала: Напълно съм склонен с това изказване. Много съм работил над въпроса за гаранциите за сигурността на Украйна, които не включват приемането на страната в НАТО. Нито аз, нито сътрудниците ми съумяваме да стигнем до друго решение, което би било задоволително за украинците и в това време задоволително за възпирането на Русия. Членството в НАТО е единственият метод да се дадат на Украйна гаранции за сигурност, които ще бъдат възприети с доверие както от украинския народ, по този начин и от властта, и ще окажат задоволително сдържащ резултат върху Москва. 

Военният специалист Карло Масала. Снимка: DW

Но по кое време Украйна ще влезе в НАТО – това не мога да кажа. На последната среща на върха в Литва се стигна до извода, че Украйна би трябвало да извършва всички критерии, дефинирани през 1997 по отношение на разширението на НАТО. Смятам, че такова решение би било неправилно, тъй като то ще отсрочи приемането на Украйна в НАТО минимум с 5-7 години. Аз мисля, че когато тази война свърши, както и да се случи това, когато страните прекратят огъня, Украйна би трябвало да стане член на НАТО.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Новата конфликтна зона: какво се случва в Черно море

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР