Дузина екологични групи започват съдебни спорове срещу изпълнителната власт на

...
Дузина екологични групи започват съдебни спорове срещу изпълнителната власт на
Коментари Харесай

Екоактивисти атакуват ЕС заради даването на етикет за устойчивост на газа и АЕЦ

Дузина екологични групи стартират правосъдни разногласия против изпълнителната власт на Европейския съюз в опит да спрат включването на производството на природен газ и нуклеарна сила в листата с устойчиви действия на блока, осведоми Асошиейтед прес.

През юли депутатите от Европейския съюз гласоподаваха за прибавяне на природен газ и нуклеарна сила към листата, подкрепяйки предложение на Европейската комисия, което провокира яростни рецензии и обвинявания в зелено промиване.

ClientEarth, Европейската работа за политика на WWF, превоз и околна среда (T&E) и BUND обявиха, че са поискали вътрешен обзор на решението за включване на газ. Европейската комисия разполага с до 22 седмици, с цел да отговори и групите споделят, че ще отнесат иск до Съда на Европейски Съюз, в случай че изпълнителната власт откаже да преразгледа въпроса.

Според екоактивистите газът е мощно изкопаемо гориво, което заплашва европейската енергийна сигурност и е довело до стремглаво високи цени на силата в цяла Европа.

Групите настояват, че даването на етикет за резистентен газ опонира на други закони на Европейски Съюз и не зачита уговорките и отговорностите на Европейски Съюз според задачата на Парижкото съглашение от 2015 година за ограничение на световното стопляне.
 Проучване на WWF: Европейците не считат газа и АЕЦ за стабилно решение
Проучване на WWF: Европейците не считат газа и АЕЦ за стабилно решение

Едва 29% поддържат проекта на Европейска комисия за включване на изкопаемия газ и нуклеарното гориво в Таксономията на Европейски Съюз

Отделно, осем организации на Грийнпийс в Европа са подхванали дейности против включването в по този начин наречения таксономичен делегиран акт както на изкопаеми газове , по този начин и на нуклеарна сила. Те също са изпратили искане за вътрешен обзор до Комисията с аргумента, че включването им е нарушаване на регламента за таксономията.

Системата за зелено етикетиране на Европейската комисия дефинира какво се квалифицира като инвестиция в устойчива сила. Изпълнителната власт на Европейски Съюз в началото не включваше газ и нуклеарна сила и сътвори разделяне сред страните членки, когато предложи прибавянето им по-рано тази година.

Въпросът за нуклеарната сила разделя еколозите, енергийните специалисти и държавните управления от години, като някои настояват, че тя е значим източник на сила, тъй като се създава без излъчвания и затова е " чиста ", до момента в който други споделят, че рисковете от нуклеарни реакции са прекомерно огромни и инфраструктурата е муден и безценен за създаване. Втечненият природен газ, явно изкопаемо гориво, е остро подложен на критика в екологичните среди.

При избрани условия газът и нуклеарната сила към този момент ще бъдат част от микса, което ще улесни частните вложители да влеят пари и в двете.
 Спорно решение на Европейски Съюз - афишира нуклеарните и газовите централи за „ зелени “
Спорно решение на Европейски Съюз - афишира нуклеарните и газовите централи за „ зелени “

Ходът има както съперници, по този начин и поддръжници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР