Дупката в бюджета догодина ще е около 11 млрд. лв.България

...
Дупката в бюджета догодина ще е около 11 млрд. лв.България
Коментари Харесай

Финансовият министър скептична дали догодина ще има пари за повишение на доходи и пенсии


Дупката в бюджета следващата година ще е към 11 милиарда лева

„ България би трябвало да ограничи разноските, да стабилизира приходната част на бюджета, тъй като в един миг можем да останем без ликвидност “, предизвести пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова.

Масово страните в еврозоната понижават дефицитите си в прогнозата за идната година, изясни тя.

„ Цяла Европа сега стяга фискалната дисциплинираност, което е обикновено, тъй като при повдигане на лихвите, което прави непрестанно Европейската централна банка, при вложителите, които доста лимитирано дават дълг на страните, България също ще би трябвало да премине към консолидация и да ограничи разноските. Към края на октомври чакаме уравновесено салдо или лек недостиг, само че обичайно през ноември и декември се образуват забележителен по мярка дефицити, тъй като стартира разплащане на финансови разноски, на действия, осъществявани през годината “, добави министър Велкова.

Тя даде образец с предходната година, когато до ноември в това число сме в остатък и през декември приключваме с 3,5 милиарда лева недостиг. „ Това ще се случи и тази година “, безапелационна е тя.

„ Имаме три разновидността за бюджет, които можем да внесем в Народното събрание и този, който ще съгласуваме с ведомствата и министерствата, както и с Националния съвет за тристранно съдействие, е разновидността с недостиг от 6,6 на 100. Този недостиг се образува при опазване на безусловно всички настоящи нормативни актове и политики, без смяна в приходната и разходната част на политиките “, уточни министър Велкова.

Защо се планува 6,6 на 100 недостиг, министър Велкова изясни с това, че Министерството на финансите (МФ) е консервативна институция и следва закостенял метод, само че прогнозата не е извънредно консервативна, защото, в случай че се види макропрогнозата на Българската национална банка (БНБ), тя е доста по-консервативна в сравнение с залаганата от МФ.

В отговор защо се планува дългът от 16 милиарда лева за идната година министър Велкова сподели, че при изискване, че бюджетът по настоящите политики се образува на недостиг от 6,6 на 100 от Брутният вътрешен продукт, което е към 11 милиарда лева недостиг, както и с три милиарда лв. рефинансиране на остарял дълг, както и би следвало да се обезпечи поддръжка на фискалния запас.

В отговор на въпрос дали има пари в бюджета за повишение на приходите, минималната работна заплата, за подкрепяне на хората в последна потребност министър Велкова уточни, че подкрепяне би трябвало да се прави на най-уязвимите групи от популацията, имащи минимални приходи.

„ Повишаване на заплатите в бюджетната сфера надали може страната да си го разреши, още повече, че разноските за личен състав са нарастнали изпреварващо по отношение на 2019 година Ако продължаваме да усилваме разноските за личен състав освен това положение на бюджета, би трябвало да увеличим дълга и недостига. Същото се отнася и за пенсиите “, уточни още тя.

„ Към момента чакаме да осъществим заложените в обновения закон доходи и чакаме преизпълнение от 200 млн. лева в приходите, като от тях 150 млн. лева са от социално-осигурителните вноски и 50 млн. лева - от налога върху прихода на физическите лица “, съобщи Велкова.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР