Думите му идват след предложение на депутатите от „Демократична България“,

...
Думите му идват след предложение на депутатите от „Демократична България“,
Коментари Харесай

Асен Василев: До края на деня ще решим за изгонването на посланик Митрофанова

Думите му идват след предложение на депутатите от „ Демократична България “, които по-рано през днешния ден насочиха упреци към държанието на Митрофанова.

Планът за възобновяване и резистентност

„ Правителството одобри обновената версия на Плана за възобновяване и резистентност. Очакваме при визитата на ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в България в четвъртък, Европейска комисия да утвърди българския проект. С 37 работни дни забавяне имаме План за възобновяване и резистентност “, заяви още вицепремиерът.

„ Планът е на стойност над 13 милиарда лева и планува България да резервира уговорката си към Зелената договорка, като ще понижи въглеродните си излъчвания, без да затваря въглищни мощности в Маришкия басейн “, изясни Василев.

„ Имахме три варианти - да не осъществим поетите задължения и тези 13 милиарда да не стигнат до българските хора и бизнес. Втората алтернатива, която беше заложена в предходната версия на проекта, беше да се затворят част от мощностите в Маришкия басейн и те да бъдат трансформирани върху работа с газ, което би направила България подвластна от вносни източници на гориво, чиято цена не направляваме. Третата алтернатива, която успяхме да договорим с Европейска комисия, е ние да си запазим енергийния суверенитет, да не затваряме мощности в Маришкия басейн и да предприемем всички ограничения за понижаване на потреблението през нощта и през зимата като изградим сериозен комплекс от акумулатори, като стартираме изследване за геотермална сила, като разгърнем голяма стратегия за саниране и като подпомогнем над 10 000 плана за създаване на фотоволтаични паркове за лично ползване в страната “, добави той.

Като друга причина за отхвърли от създаване на газова пароцентрала, с изключение на зависимостта от вносен природен газ, Асен Василев посочи, че сходни генератори ще би трябвало да бъдат затворени след към 15 години, според условията за излъчванията по проекта за декарбонизация, тъй че това ще са на вятъра изхарчени пари.

Ембарго на Европейски Съюз против съветския газ и петрол?

„ Готови сме и за ембарго на Европейски Съюз против съветския газ и петрол “, съобщи вицепремиерът. По думите му се работи за подсигуряване на наличностите на синьо гориво у нас от началото на войната и такова е обезпечено. Водят се и диалози с рафинерията на „ Лукойл “ за други възможности, ако бъдат прекратени доставките на съветски петрол.

„ Позицията на България (за ембарго на съветския газ и нефт) може да бъде изразена от министър-председателя на България, откакто бъде разисквано в Министерски съвет “, посочи Василев.

„ Специално за газа можем да осигурим цялостна ползване на страната, а за петрола. Аз също имам диалози много подробни и също има проект по какъв начин да не се прекъсне подаването за вътрешния пазар на всичките нужни горива “, безапелационен е вицепремиерът.

Нов пакет от антикризисни обществени ограничения

Вицепремиерът заяви, че сега се разисква и нов пакет от ограничения в помощ на засегнатите от инфлацията и икономическите последици от войната в Украйна.

„ Военният спор най-вероятно няма да бъде позволен в идващите няколко седмици или месеци, а има немалка възможност да стане нескончаем спор, както бяха споровете в Босна, в Сирия, в Чечня. Ще би трябвало да се направи доста по-сериозен пакет антикризисни ограничения, които обсъждахме и на събирането на европейските министри на финансите през вчерашния ден в Люксембург, тъй че да има общоевропейски метод по тази точка, както за общо закупуване на енергоизточници да вземем за пример, по този начин и за координирани ограничения в другите страни. За да не се появят несъответствия, тъй че една страна да направи нещо друго и в последна сметка това да сътвори трансгранични проблеми и да анулира резултата на съответните ограничения “, сподели Василев.

„ Тези ограничения в този момент се разискват по ресори в министерства и ще бъдат показани до 10 дни, а по-късно ще бъдат обсъждани и в Народното събрание “, сподели вицепремиерът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР