Думата предложи дъщерните дружества на чуждестранни банки в Русия да

...
Думата предложи дъщерните дружества на чуждестранни банки в Русия да
Коментари Харесай

За активите на чуждестранните банки в Русия

Думата предложи дъщерните сдружения на задгранични банки в Русия да бъдат трансферирани под доверително ръководство на съветски държавни банки

Банките се трансфораха в един от значимите обекти на западната санкционна война против Русия. Тези съветски банки, които са изброени от Вашингтон в така наречен SDN-лист (SDN, Specially Designated Nationals - „ особено назначени лица “), бяха подложени на изключително сурови наказания. Това е черен лист с хора и организации, с които на американските жители и непрекъснато пребиваващите в Съединените щати е неразрешено да вършат бизнес.

Списъкът се поддържа от OFAC, Службата за надзор на задграничните активи към Министерството на финансите на Съединени американски щати. Включването на банката в SDN-листа, наред с други наказателни ограничения, планува заледяване на активите й в Съединени американски щати.

В момента описът на SDN включва девет съветски банки: Сбербанк, ВТБ, Альфа-Банк, Промсвязьбанк, «Открытие», Совкомбанк, Новикомбанк, Транскапиталбанк, Инвестторгбанк, Дальневосточный банк. Много други съветски банки също са под Дамоклевия меч на замразяването.

Блокират се освен активите на самите банки от листата на SDN, само че и активите на техните дъщерни сдружения (ако делът на банката в капитала на дъщерното сдружение е над 50%). Така под глобите попаднаха шест дъщерни сдружения на Алфа Банк - Aлфа-Лизинг, Amsterdam Trade Bank, кипърската Alfa Capital Markets Ltd, казахстанският клон на банката, Alfa-Direct и Alfa-Forex. Сбербанк има 42 дъщерни сдружения в листата на глобите, в това число Сбербанк Застраховане, Сбербанк Животозастраховане, НПФ Сбербанк, СберЦИБ и редица други.

За да измъкнат дъщерните си сдружения от санкционната стачка, някои съветски банки понижиха каузи си в капитала на сходни структури до под 50 %. По този метод ВТБ трябваше да понижи присъединяване си в редица дъщерни сдружения под контролния дял - в Деметра-Холдинг, Пощенска банка, която сплотява нейните зърнени активи, се отърва от дяловете си в кипърската RCB Bank и FC Dynamo. Освен това ВТБ трансферира капиталовия си бизнес на „ трети страни “, в това число ВТБ Капитал.

Съюзниците на Съединени американски щати също замразяват активите на съветските банки. В Обединеното кралство няколко дни преди началото на СВО бяха блокирани следните банки: Русия, Индустриална спестовна банка, Генбанк, Промсвязбанк, Черноморска банка (Черноморска банка за развиване и възстановяване). В края на февруари ВЭБ, Совкомбанк и банка Откритие попаднаха под английското заледяване. В началото на април медиите оповестиха, че Лондон е замразил активите на Сбербанк и Московската кредитна банка. Британският външен министър Лиз Тръс неведнъж е заявявала, че Лондон ще замрази активите на всички съветски банки, които са в обсега му.

Не изостава от Лондон и Япония. В първите дни на войната със глобите Токио замрази активите на ВЭБ, Промсвязьбанк и Россия Банк. А при започване на март министърът на финансите Шуничи Сузуки разгласи блокирането на активите на ВТБ, Oткритие Банк, Новикомбанк и Совкомбанк.

В Европейския съюз съвсем всички банки, които бяха жертви на сходни наказания в Съединени американски щати, Англия и Япония, попаднаха под заледяване.

Работната група за съветските елити, подставени лица и олигарси (REPO), която включва представители на разнообразни западни страни, в края на предишния месец регистрира резултатите от първите 100 дни от санкционната война против Русия. Според REPO са замразени активи на обща стойност 330 милиарда $ от съветски генезис, в това число 300 милиарда $ блокирани валутни запаси на Руската федерация (те също са активи на Банката на Русия). Така активите на юридически и физически лица възлизат на 30 милиарда $, само че каква част от тях са активите на съветските банки, не се оповестява.

Очевидно държавното управление на Руската федерация разполага с някаква съответна информация по въпроса за замразяването на активите на съветските банки, техните клонове и дъщерни сдружения в чужбина. Според съветското министерство на финансите процесът на сходно заледяване заплашва да се трансформира в конфискации.

На 15 юли заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев на съвещание на подкомитета на държавната комисия за надзор на задграничните вложения сподели, че съветските банки, които в този момент са под наказания, „ имат много съществени проблеми с работата по разграждане на обстановки с техните банки които се намират в чужбина “. „ В някои случаи даже се следи, по какъв начин те (чуждите регулатори) отстраняват правото на акционера да ръководи – това е в действителност юридически безпорядък “, сподели Моисеев.

Трябва да припомня, че съветските управляващи не позволиха цялостно блокиране на работата на непознати банки у нас. Много западни банки показаха предпочитание да изоставен Русия в края на февруари - началото на март. Какво значи да напусна? Излезте от капитала на съветска кредитна институция, като я продадете на някой различен - или съветски, или задграничен вложител. И изтеглете парите, получени от транзакцията от Русия.

И в този момент, като взе поради упоменатата дискриминация против съветските банки, подкомисията реши да не издава позволение на задгранични банки да продават своите активи и дъщерни сдружения в Русия, до момента в който обстановката с клоновете и дъщерните сдружения на съветските банки в чужбина не се усъвършенства. По-конкретно, Моисеев сподели следното: „ Обсъдихме на нашата подкомисия, че в този момент, до момента в който обстановката не се усъвършенства, няма да дадем позволение за продажба на активи на задгранични банки в Русия. Ако бъдат получени (жалби), ще ги отхвърлим.

А в този момент малко предистория за задграничните банки в Русия. Според документа „ Международна капиталова позиция на Руската федерация “, формиран от Банката на Русия, към 1 януари тази година директните и портфейлните задгранични вложения в банковия бранш на Руската федерация възлизат на 52,3 милиарда $, в това число 29,7 милиарда $ директни вложения, предоставящи на задграничен вложител надзор върху кредитната институция.

На 7 май английският вестник Financial Times назова най-големите банки-бегълци от Русия. Това са италианската UniCredit, френските Societe Generale, BNP Paribas и Credit Agricole, английската HSBC, немските Deutsche Bank и Commerzbank, американските Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Citigroup, австрийската Raiffeisen.

Британски вестник заяви, че задграничните банки, напускащи Русия, неизбежно ще понесат обилни загуби. И не приказваме единствено за загуби, наречени " пропуснати благоприятни условия " (неполучени облаги в бъдеще). Говорим за загуби, свързани с обстоятелството, че е малко евентуално задграничните банки да могат да продадат активите си на обективна цена.

Financial Times заяви, че задграничните банки са морално готови да изгубят в Русия общо над $10 милиарда Както отбелязва вестникът, най-големи загуби се готви за италианската UniCredit - 5,3 милиарда евро. На второ място по предстоящи загуби е френската Societe General - 3,1 милиарда евро. Следват Citigroup - $3 милиарда, JPMorgan Chase - $1 милиарда

Някои задгранични банки, с цел да изоставен бързо Русия, действаха с подготвеност да понесат избрани загуби. Такава по-специално беше френската Societe Generale. На 18 май френската група Societe Generale продаде съветската си дъщерна компания, наречена Росбанк, на Интеррос на Владимир Потанин. Не единствено Росбанк беше продадена, само че и Русфинанс банк, Делтакредит банк и Росбанк обезпечаване, които са част от нейната система (всъщност това са " внучките " на Societe Generale ).

Има и други образци за бърза продажба на активи на задгранични банки в Русия. Чешката PPF Group съумя да продаде през юни надзорен дял от 50,5% в съветски дъщерни сдружения, в това число Home Credit Bank. Общата сума на транзакциите възлиза на 26,4 милиарда рубли. Новите притежатели на активите бяха вложители, водени от Тиришкин, създателят на борсата в Санкт Петербург.

На 6 юли интернационалната финансова група HSBC (Hong Kong and Shanghai Banking Corporation) разгласи решението си да продаде дъщерна банка в Русия. Купувач беше Експобанк, която е благосъстоятелност на съветския предприемач Игор Ким. Все още не е известно дали договорката е била завършена преди вчерашното решение за блокиране на активите на задгранични банки в Русия.

Решението на държавната комисия от 15 юли блокира по-нататъшните договаряния за покупко-продажби за десетки милиарди рубли за продажбата на такива огромни банки като Райфайзен (10-та по активи в съветската банкова система при започване на годината) и УниКредит (14-та в условия на активите при започване на 2022). Според моите оценки, това решение блокира задгранични активи в съветския банков бранш в размер на минимум 20 милиарда $.

По мнение на специалистите, решението на държавната комисия е ненапълно. То не разрешава продажбата на непознати банки, само че не изяснява по какъв начин тези организации ще продължат да съществуват. Или би трябвало да бъдат премахнати, или трансферирани на някого на доверително ръководство, или национализирани.

Трябва да се означи, че паралелно със съвещанието на подкомитета на държавната комисия на 15 юли в Думата беше разискван въпросът за ориста на задграничните банки в Русия. Депутатите предложиха да се трансферират „ дъщерите “ на задгранични банки в Русия под доверително ръководство на съветски държавни банки, с цел да се отстранен рисковете от евакуиране на капитал. Вероятно доверителното ръководство е междинна стъпка по пътя към цялостната национализация на задграничните банки.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР