„ДУЕНДЕ – ЗЕМЯТА МАЙКА“ е един новаторски интерактивен спектакъл, който

...
„ДУЕНДЕ – ЗЕМЯТА МАЙКА“ е един новаторски интерактивен спектакъл, който
Коментари Харесай

Дуенде - Майката Земя - новаторски интерактивен спектакъл, който изследва развитието на звука от самото му зараждане

„ ДУЕНДЕ – ЗЕМЯТА МАЙКА “ е един реформаторски интерактивен театър, който изследва развиването на звука от самото му възникване и методите, по които музикалното и поетичното изкуство могат да повлияят върху човешкото схващане, съпричастност и грижа към себе си и към Природата.

Спектакълът е построен върху текстове на поетесата Красимира Атанасова, в чиято лирика се допира надълбоко скритата и тайнствена връзка сред човешката и Божествената природа.

В една непредвидена свръх театрална среда се ражда словото и музиката. Завладяващата образна мултимедийна среда, насища пространството с огромни и въздействащи облици, които потапят феновете в една приказна и катарзисна атмосфера.

Авторската музика на Ралица Ковачева - Бежан, Мариана Йотова и Петър Йорданов – Бъни се случва на сцената пред очите ни с изненадващи ритми и мелодии, красиви вокални и многогласни осъществявания, естествено събрали антични и модерни послания!
`

Спектакълът се осъществя с финансовата поддръжка на Министерство на културата на Република България по стратегия за основаване на нови музикални творби.

Вижте какво споделиха основателите на спектакъла:

И тримата сте музиканти и артисти, по какъв начин се събрахте в концепцията за този театър?

Ралица: С Мариана имаме не един и два креативен плана. Сближих ме се в процеса по подготовките на Едип цар в Народния спектакъл.

Мариана: Да тогава Рали ме предложения в извънредно забавен перкусионно вокален план и по този начин стартира споделеното ни вълнуващото премеждие в музиката и театъра.

Ралица: Приключението продължи даже в Южна Корея. Там бяхме и част от рок бенд, и всеки ден имахме концерти в Увеселителен парк. Приказно преживяване. Там близостта сред нас се трансформира в другарство.

Мариана: Съдбата докара Петър-Йорданов Бъни в нашия план. Той даде нужната мъжка и креативна сила и включвайки разнородни и даже неизброими дръм, перкусионни, достоверни, духови принадлежности, добави цялостната музикална и креативна природа на спектакъла.

Ралица: И по този начин в синхрон и взаимна провокация създадохме музиката на спектакъла „ Дуенде Земята Майка „

Мариана: Благодарни и радостни сме, че когато се съберем силата потича и непринудено и ярко се появява музика.

Защо решихте да е това заглавието?

Вдъхновението пристигна от изменящата се и спешна обстановка както за нас хората по този начин и за Земята - нашия дом. Земята Майка. Заглавието е обвързвано и със стиховете на изключителната Красимира Атанасова, връзката ѝ с природата и женската сила. А Дуенде, се споделя последната ѝ стихосбирка. И напълно естествено тази магична дума, без прецизен превод на български, свърза Земята и креативното ентусиазъм свише. Чрез изкуството на музиката и поезията спектакълът се стреми да влияе върху човешкото схващане, съпричастие и грижа към природата. За смяна в мисленето, отношението и дейностите на човечеството както към себе си по този начин и към околната среда. Това е наложителна нужда от нов метод за общуване и предпазване на Земята, през призмата на женската сила и природа, тази, която ражда и съхранява живота, състрадателна, съчувствена, съчувстваща, по-близка до вътрешните си инстинкти.

С какво феновете биха запомнили този театър?

Биха го запомнили с претърпяното от тях по време на спектакъла. Наша близка с възхита показа, вие докоснахте душата ми, красиво и внимателно. Спектакълът цели реализиране на вътрешна рефлексия от този нов вид връзка, израз на желанието и потребността от възобновление на това живо, протичащо се тук и в този момент, човешко другарство, което ни носи чистата страст от случването. Ето за какво спектакълът е умислен, като новаторска интерактивна форма, с която целим да изведем фена от пасивната му роля на наблюдаващ в зрителната зала в театъра и да го сложи в епицентъра на възникване и случване на спектакъла.

С какво спектакълът е по-различен от всички останали?

Ние желаеме да излезем от рамките на обичайното разбиране за поетично-музикален театър. Създаваме реформаторски, образен и атрактивен сценичен артикул. Чрез музика, слово, ритми, светлина и мултимедия настроението градира от интимната лиричност на стиха до експресията на изразните средства на образното изкуство, което предлага трансформация и асоциира стихиите, космичното и земното, античното и актуалното, силата и силата на Земята Майка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР