Дубай. Може би няма по-подходящ синоним на думата лукс. Това

...
Дубай. Може би няма по-подходящ синоним на думата лукс. Това
Коментари Харесай

Дубай: Град мечта или проклятието на 21 век

Дубай. Може би няма по-подходящ синоним на думата " разкош ". Това е вторият град по брой петзвездни хотели в света. Мястото на футуристичните технологии и изкуствените острови. Още по-изненадващо е, че мегаполисът е приет от анализаторите за един от най-лошите градове за живеене.

Как Дубай се трансформира в знак на триумфа? И за какво се назовава градът на лъжата?
 Снимка 540810
Източник:

Предприемчивите дубайци

Историята на града обичайно се свързва с откриването на нефт в района и бързото урбанистично развиване, което стартира в края на 60-те години на предишния век. Търговският триумф обаче стартира да съпътства локалните араби още при започване на 20 век.

Всичко се дължи на удобното географско местонахождение на района: съществуването на комфортно пристанище и близостта до Иран. И двете условия направиха локалното пристанище известно измежду задграничните търговци.

През 1901 година Шейх Мактум усилва привлекателността на Дубай. Предприемчивият държател понижава налозите върху преноса на товари, дава безвъзмездни имоти на чужденци и обезпечава тяхната надеждна отбрана. С тези стъпки той примамва търговци от околните емирства, осигурявайки на страната си бърз стопански напредък.

По-специално, Дубай се е фокусирал върху добива на перли и риболова. През 1890 година британците наброяват единствено 4000 души в селището. Към 1910 година техният брой нараства до 10 хиляди. Това е било много добър индикатор през това време за Арабския полуостров. Но през 30-те години на предишния век перлите стартират да се култивират изкуствено в Азия.

Местните араби минаха към препродажба на злато. Купуват го от Англия и го продават на Индия. До 60-те години на предишния век Дубай се трансформира в център за търговия със злато в Арабския свят. Най-накрая през 1966 година тук стартира добива на нефт и градът получава оптимален тласък за напредък. Рибарските колиби се трансформират в каменни здания, а те от своя страна в небостъргачи.
 Снимка 585848
Източник:

Фалшив град

В Дубай няма обекти с историческо завещание. Градът непрестанно се преустройва и всички здания тук са нови. Ясно осъзнавайки, че петролът в последна сметка ще свърши, арабите се концентрираха върху привличането на богати туристи от Европа, Азия, Русия, Саудитска Арабия и други страни.

Всичко, което е в града, е основано за " проявление ". За пасажери, които търсят няколко дни ли седмици почивка. Обслужването е на равнище, всичко е оптимално богато и първокласно. Много търговски центрове, идеални морски курорти, изкуствени острови, развлечения за всеки усет.

Мегаполисът обаче е безусловно несъответствуващ за непрекъснат фамилен живот. Не са основани условия за пешеходци. Градският превоз е препълнен с азиатски трудови мигранти. Шофьорите са в непрекъснати тапи.

Кварталите на Дубай са безусловно разграничени от необятни автомагистрали, което прави пресичането на пътя доста мъчно. За да пресечете пътя, би трябвало или да рискувате живота си, или да изминете доста километри до някакъв пешеходен прехода.

Дубай е един от най-скъпите градове в света. Жилищата тук са доста скъпи, междинната цена за апартамент е към 800 хиляди $. Пазарът на услуги доста отстъпва на европейския като качество. Медицината е изцяло безвъзмездна.

Ако тези проблеми не наподобяват огромни, ето още един: Дубай няма канализационна система! Отпадъчните води се изпомпват всекидневно с фекални камиони. Отпадъците не се рециклират, а се съхраняват на хранилище. Едва през 2021 година ОАЕ стартира построяването на съоръжения за отнасяне на боклуци. За един от най-богатите градове в света това е просто немислимо.
 Снимка 560781
Източник:

Дубай се е научил да изненадва

Днес това е от първостепенно значение за града. Като капан, към който летят инсекти. Дубай има много неприятен климат, няма красива природа, богата история и просвета. Изглежда, че в началото е нямал късмет да спечелите сърцата на капризните хора. Но Дубай го направи. Най-луксозните хотели и магазини, заведения за хранене от най-хубавите готвачи от цялостен ​​свят. Отлично обслужване на всички стадии, от самолетните компании на Emirates до най-екзотичните развлечения.

За 23 години (от 1995 година до 2020 г.) популацията на Дубай е повишено от 670 хиляди до 3 милиона души и продължава да пораства. Но, не локалните поданици се развъждат толкоз бързо - хора от цялостен ​​свят идват в града. Дубай, като гъба, изсмуква най-хубавото! Тук можете освен да харчите пари, само че и да печелите пари. Местното население (арабски жители на ОАЕ) тук е по-малко от 15%, всички останали са краткотрайни поданици.

Повечето от тях са гастарбайтери, същите " строители на пирамиди ". Индийци, пакистанци, бангладешци, които строят чудеса във всякаква горещина. Днес те са главното население на града. Живеят в казарми, където няма естествени хигиенични условия, постоянно даже без климатици в отвратително горещия климат. Вечер опашки от бели рейсове със строителни служащи се влачат към лагерите в големи колони. Това е самото дъно.
 Снимка 463186
Източник:

Трудово иго

Местните араби, които безусловно живеят в разкош, въобще не се тормозят от високите цени и градските условия. Арабското население обаче съставлява едвам 10% от популацията. Останалите 90% са трудови мигранти. А правозащитните организации постоянно документират систематични нарушавания на техните права.

Според Human Rights Watch има расова дискриминация против азиатски служащи в Дубай. Това се показва освен в безхаберие и тежки условия на труд, само че и в директни нарушавания на закона. Арабските компании набират хора в чужбина, като дават атрактивни условия и възнаграждение.

Заинтересовано лице тегли заем, с цел да се реалокира в Дубай. Но когато идва на място, изискванията на трудовия контракт се оказват доста по-лоши от в началото препоръчаните. Освен това работодателите лишават паспортите на чиновниците, с цел да не могат да се движат из страната.

Трагедията за тези служащи се утежни по време на пандемията от ковид. На доста хора стопираха да им заплащат заплатите, бяха уволнени и изритани на улицата, оставяйки ги с задължения и без средства за прехранване.

Според доста урбанисти и пътешественици Дубай не е същински град. Това е голям увеселителен парк. Цялата инфраструктура тук е основана, с цел да притегли богати туристи и да ги измами с оптималната сума пари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР