Дубай изживява истински бум: руските олигарси са добре дошли в

...
Дубай изживява истински бум: руските олигарси са добре дошли в
Коментари Харесай

Руснаците изкупуват всичко в Дубай

Дубай изживява същински взрив: съветските олигарси са добре пристигнали в емирствата, щом разполагат с задоволително пари. Твърди се, че единствено за броени седмици вложенията им в Дубай са достигнали съвсем 300 милиона евро.

Имотите за обмен достигат рекордни цени. И са прелуксозни: осем спални, тераса с аспект към морето, градина, басейн. Междувременно на пазара са останали единствено 5-6 такива вили на изкуствения остров Палм Джумейра в Дубай, изяснява брокерът Кас Сайед. Досега купувачите са най-много руски инвеститори.

От началото на войната насам първокласните парцели в Дубай са нараснали цената си с 50 %, а някои даже със 100. Съвсем неотдавна вложител купил шикозна вила за над 70 милиона евро. " Проблемът не е в търсенето, а в предлагането, което е лимитирано ", разяснява Сайед.

Сигурен кей за пари с неразбираем генезис

Емирствата от дълго време имат славата на сигурен кей за хора, чиито пари са със подозрителен генезис. Принципно разпоредбите против прането на пари бяха затегнати, само че на процедура е цялостно с пробойни, а надзор съвсем няма. Брокерът Сайед да вземем за пример приема съвсем всички вероятни типове заплащания - във всяка валута, включително и в криптовалута. Най-вероятно заради това през март емирствата влязоха в " сивия лист " на организацията за битка против прането на пари FATF.

В момента Дубай изживява същински взрив: олигарси от обкръжението на Путин са добре дошли в Обединените арабски емирства, щом разполагат с задоволително средства. Твърди се, че единствено за няколко седмици вложенията им в Дубай са достигнали почти 300 милиона евро. Както изяснява Дженифър Солтанпур, колежка на Сайед: " Дубай не задава въпроси, всеки е добре пристигнал ".

На Запад сметките на съветските олигарси са замразени, вилите и яхтите им са конфискувани. Но тези наказания в емирствата не важат: там съветските богаташи могат да харчат пари необезпокоявано, а въздушното пространство е отворено за съветските джетове. Който купи парцел за над 1,4 милиона, получава петгодишна виза.

Емирствата и Русия поддържат тесни стопански връзки. Държавният съюз е вложил в Русия към 3 милиарда евро, а и енергийното съдействие е тясно. Вероятно заради това емирствата заемат неутрална позиция във връзка с войната в Украйна - не пожелаха да осъдят експанзията в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Това открива невероятни благоприятни условия пред брокери като Сайед - телефонът му не млъква от седмици. В офиса едвам се оправят, само че към този момент съумяват да удовлетворят клиентите си.

Ирина Устина е пристигнала преди два месеца от Москва в Дубай. 33-годишната предприемачка е измежду 40-те хиляди руснаци в емирствата. Скоро броят им евентуално ще се увеличи значително.

В момента Устина търси многообещаващи вложения в новата си татковина. А Кас Сайед ѝ спомага - съпровожда я до пристанището, където ѝ показва елегантна яхта. Наред с недвижимите парцели, плавателните съдове са още една перспективна опция за вложителите. " Пълно е с яхти. Има всевъзможни с дължина от 6 до 25 метра и могат да се купят на всички места ", твърди Сайед.

Устина има намерение да изследва пазара, преди да вземе решение, само че несъмнено е оптимистка: " Емирствата са богата страна с доста благоприятни условия. Можеш да правиш бизнес, а паралелно с това да се наслаждаваш на слънцето, на морето, на палмите, на приказните гледки ".

Руснаците в Дубай не желаят да приказват с публицисти, изключително супербогатите. Но наличието им е очевидно - постоянно заобиколени от брокери и консултанти. След слабите години по време на пандемията брокерът Кас Сайед чака в този момент блестящи покупко-продажби. В сянката на една мръсна война.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР