Дружеството Тинтява Експлорейшън е оттеглила инвестиционното си предложение за добив

...
Дружеството Тинтява Експлорейшън е оттеглила инвестиционното си предложение за добив
Коментари Харесай

Оттеглено е предложение за добив на злато и сребро в Ивайловградско

Дружеството " Тинтява Експлорейшън " е отдръпнала капиталовото си предложение за рандеман и преправка на полимерни руди в находище " Розино ", повърхност " Тинтява ", в община Ивайловград. Това оповестиха от Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково.

Внесеното през ноември 2021 година предложение е предвиждало употреба на златно-сребърни руди на повърхност 621.81 хектара, тяхната флотация до концентрат и създаване на хвостохранилище и съпътстваща инфраструктура.

Преценката на специалистите по биоразнообразие към Регионална инспекция за опазване на околната среда Хасково обаче е, че бъдещите действия има възможност да окажат негативно влияние върху естествени местообитания, популации и местообитания на типове, предмет на запазване в предпазени зони " Родопи Източни " и " Бяла река ", показват от екоинспекцията.

Наред с това са постъпили възражения от " Гражданско придвижване за битка с проведената политическа престъпност ", Сдружение " Балканика " и Коалиция " Да остане природа в България ". Според тях описаните в капиталовото предложение действия крият сериозна опасност за опазваните в предпазената зона местообитания.

След молбата за отдръпването на капиталовото предложение на 11 януари 2022 година РИОСВ-Хасково ще издаде решение за преустановяване на почналото административно произвеждане по предлагането.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР