Друга революционна идея на комисията е да се праща на

...
Друга революционна идея на комисията е да се праща на
Коментари Харесай

Идея При нарушение 50 лв по висока глоба за всеки пътник в колата

Друга революционна концепция на комисията е да се праща на проверовъчен изпит всеки водач, позволил злополука на завой заради неведение и неумение за прекосяване през такива сектори

При нарушаване водачът да бъде глобяван в допълнение с по 50 лв. за всеки пасажер, които се вози в автомобила му. Така, в случай че вози двама пасажери, той ще би трябвало да заплати със 100 лв. по-висока глоба от тази, която е избрана за осъщественото от него нарушаване на разпоредбите за придвижване.
Това е една от ограниченията, които Държавната комисия по сигурност на придвижването предлага за понижаване на броя на починалите и ранени в произшествия. Идеята ще бъде сложена за разискване в работната група по ЗДвП и в случай че няма възражения, ще бъде вкарана за гласоподаване в Народното събрание, оповестиха от СБА.
" Това, което предлагаме, е обвързвано с огромния брой на починалите пасажери. Според статистиката към 30% от жертвите в произшествия са хора, които са се возили в транспортното средство. Обикновено това са близки, родственици на водача. Идеята ни не е толкоз обвързвана с това да се глобява, едвам възпитаме една по-висока пътна просвета у лидера, с цел да не гази и подценява разпоредбите, а да ги съблюдава ", мотивираха се пътните специалисти.

Друга революционна концепция на комисията е да се праща на проверовъчен изпит всеки водач, позволил злополука на завой заради неведение и неумение за прекосяване през такива сектори. Освен това специалистите желаят на такива водачи да се лишават и по 13 точки от контролния ваучър. За суровите санкции те се аргументираха с това, че в България всеки четвърти умрял по пътищата е от пътно-транспортно произшествие, настъпило на завой.

Ако лидер катастрофира край пътя заради неведение или неумение да ръководи автомобил, пък да бъде изпращан неотложно на проверовъчен изпит. При боричкане на пешеходец в обитаемо място да се лишават и по 13 точки от талона на виновника, гласят предложенията.

За превишаване на скоростта на придвижване с 30 км/час над ограничаването в обитаемо място да се лишава книжката за 1 месец, както и 10 контролни точки. При злополука поради неспазване на знак " Стоп " или прекосяване през непрекъсната линия да се режат по 13 точки от талона, както и да се взима книжката на водача до сполучливо полагане на " психотест ".

Предлаганият пакет от ограничения цели да увеличи сигурността на придвижване по пътищата на България, защото за втора поредна година страната ни е преди всичко в целия Европейски съюз с най-висока смъртност при произшествия – 99 убити на 1 млн. поданици (статистиката е за 2016 г.). В Швеция, Холандия, Англия, Дания и други е три пъти по-малко. Най-висока степен на сигурност през 2016 година е реализирана в Норвегия – 26 жертви на милион поданици, Швейцария – 26, Швеция – 27, Англия 29 и други, се споделя в отчет на Комисията за сигурност на придвижването.

Средният индикатор на смъртност общо за страните-членки на Европейския съюз пък е 50 убити на 1 млн. поданици.

В резултат на ПТП националните стопански системи всяка година търпят загуби в размер от 2- до 5% от брутния вътрешен артикул. През 2016 година в границите на Европейския съюз са регистрирани загуби от пътни катастрофи в размер на 100 милиарда евро.
У нас единствено през 2015 година, застрахователните компании са изплатили над 694 млн. лв. по застраховка Каско и Гражданска отговорност на МПС, показват още от Комисията. И това са еднократни заплащания. Разходите, свързани с трайната инвалидизация на хората, продължителното боледуване и последващите проблеми за фамилиите, остават скрити.

За пръв път от две години насам България има късмет да промени отрицателната наклонност, защото Пътна полиция регистрира понижаване на броя на жертвите, а от Държавната комисия считат, че предлаганите от тях ограничения могат да ускорят този развой.

От началото на годината до 10 септември са починали 429 души, което е с 48 по-малко от миналата 2016 година По-малко са също тежките произшествия и ранените в тях (727 по-малко потърпевши хора). Пътни специалисти означават, че това се дължи и на махането на пътен знак Е24, предупреждаващ за съществуване на камери за надзор на скоростта, вследствие на което водачите са станали малко по-предпазливи. Като доказателство за това те показаха по-малкото жертви през летните месеци, които нормално са белязани от доста смъртоносни произшествия.

Въпреки това страната ни изостава сензитивно от заложените индикатори в Национална тактика за понижаване на жертвите на произшествия 2011-2020. Това е политически рамков документ, който планува към 2020 година понижаване на жертвите с 50% по отношение на 2010 година.

Така, съгласно сметките на специалистите, през 2016 година е трябвало да има 543 починали в пътни катастрофи, само че действително те са 708. През актуалната 2017-та пък е заложено цифрата 504, което обаче за жалост също ще бъде надхвърлено.

Тревожно е също, че броят на починалите деца остава висок. За първите осем месеца на годината са умряли 20 малолетни – 15 са били пасажери, четирима водачи, а едно дете е било убито като пешеходец.

В интервала 2011-2016 година починалите деца до 18 годишна възраст са 171, а ранените близо 6600.

Друга рискова група остават хората над 64 години – при тях жертвите през предходната година са били 93.

Общо 652 079 е броят на актовете, електронните фишове и елементарните фишове, излиза наяве от разбор на шефа на Пътна полиция Бойко Рановски.

Обикновено годишно записаните пътни нарушавания са към 1 милион при почти 3 млн.-3,5 млн. пътни транспортни средства в придвижване.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР