Дрогиране с райски газ е поредната мания, обземаща младежите. В

...
Дрогиране с райски газ е поредната мания, обземаща младежите. В
Коментари Харесай

Д-р Сибила Маринова: Райският газ има тежки странични ефекти

Дрогиране с божествен газ е следващата фикс идея, обземаща младежите. В средата на тази седмица в обществените мрежи във Велико Търново се появиха изявления, които предизвестяват за следващата наркомода. 

От няколко дни в парковете и към някои учебни заведения във Велико Търново се появиха дребни железни флакони, напомнящи на патрончетата, с които преди години зареждахме съветските сифони за домашно произвеждане на газирана вода. Оказва се, че новите патрончета, които се търкалят по тревата или под пейките, са остатъците от пълнители за божествен газ, с който се дрогират младежите. 

Райският газ е диазотен оксид и преди години се използваше за упойка в операционните, споделя реаниматорът доктор Сибила Маринова от регионалната болница във Велико Търново: 

„ Райският газ съставлява анестетичен газ. Ние го използваме за наркоза, за упойка го използвахме. В нашата операционна божествен газ от няколко години не използваме заради токсичните му резултати, тъй като имаме сътрудник, който преди години с потвърдено професионално заболяване от райския газ, кръвно заболяване, умря от това заболяване “.  

Диазотният оксид води до кратковременна еуфория, вдишването му провокира отделяне от заобикалящата действителност и гърмеж от страсти. Макар това да продължава в границите на приблизително 2 до 5 минути, всеки човек е самостоятелен и няма задоволително медицински данни по какъв начин се отразява на децата.  

Модата да се вдишва божествен газ за развлечение набира скорост, описват великотърновски младежи, които са до една от елитните гимназии, към която в обществените мрежи се твърди, че се търкалят капсули от божествен газ: 

„ Наскоро чух за тази мода. Според мен това е много зле, тъй като това замайване не ти дава нищо повече с изключение на 5 до 10 минути наслада или просто да ти завее главата на някъде “. 

„ Капсули, които се поставят в един балон и се дърпа балонът. Разпространява се “. 

„ Когато се събират съученици на някакви празненства се употребява божествен газ. Пълнят се балони и се диша. Мисля, че предизвиква единствено халюцинации “. 

„ Аз съм чувал, че в резултат на потреблението на тези субстанции може да докара и до халюцинации. Нямам другари, които използват “. 

„ До колкото съм чувал от мои другари, които са употребявали тази субстанция, това не е тъкмо божествен газ, ами е някаква смеска. Ефектът бил някакъв доста къс. Не съм се интересувал къде се продават и пласират тези субстанции “. 

Пълнители с божествен газ може да бъдат купени напълно свободно и легално от профилирани и налични интернет уеб сайтове. Цената за железна капсула с 8,2 грама диазотен оксид е от 50 стотинки до 1 лев за численост или 12 до 24 лв. за кутия. Има и с разнообразни плодови усети. Още петнадесетина лв. за машинка, с която да се изкара райският газ от флакончето, и оборудването за новата наркомода измежду младежите е обезпечено, а с това е отровата. Има десетки медицински изявления, в които е разказано за пациенти, които търсят лекарска помощ поради халюцинации. Обезпокоителното в тази ситуация е, че са документирани случаи, в които хора, приемали божествен газ, страдат от неуравновесеност, че някой или нещо ги подтиква към самоубийство. 

Райският газ има тежки странични резултати, разяснява анестезиологът доктор Сибила Маринова: 

„ Райският газ има влияние върху съвсем всички системи на човешкото тяло. Той води до стимулация на симпатикуса, може да докара до меланхолия на миокарда. При белодробни болести може да докара до тежки затруднения. Потиска костния мозък. Потиска имунната отбрана. Потиска витамин В12 съдържащите ензими. Има доста и най-различни странични резултати. Когато се диша в композиция с атмосферен въздух, в който има единствено 21% О2, тогава може да докара до дифузионна хипоксия, т.е. до намаляван на кислородните равнища в кръвта, което също може да докара до комплицираност, даже до загуба на схващане. Така че изобщо децата не би трябвало да си помислят да използват това “. 

Защо младежите се дрогира с божествен газ: 

„ Чудят се какво да вършат общо взето, от досада “. 

„ Не бих опитал, такива неща не са за мен, не виждам доста смисъл от тях “. 

„ Бих призовал моите връстници да спрат да ги използват, тъй като няма да реализират нищо с това. Няма да реализират нищо положително за себе си, за техния организъм или за тяхното бъдеще “. 

 фотография: Здравка Маслянкова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР