Дрезгав глас, запушен нос, загуба на слух. Повечето хора не

...
Дрезгав глас, запушен нос, загуба на слух. Повечето хора не
Коментари Харесай

Млад лекар от Пловдив съобщи три симптома, които могат да алармират за сериозно заболяване

Дрезгав глас, запушен нос, загуба на слух. Повечето хора не обръщат нужното внимание на тези признаци, а те могат да сигнализират за съществено заболяване. Отлагат визитата си при доктор с месеци, даже години, което задълбочава казуса.

„ За страдание в България профилактиката е снижена под нулата. Разбирам страха на хората, само че би трябвало да го преодолеят”, поучава доктор Таниел Минков – един от младите експерти на пловдивската Университетска болница „ Каспела”, който преди дни отбрани компетентност „ Уши-нос-гърло”. Той и сътрудниците му постоянно лекуват пациенти с карциноми на глава и шия, които търсят помощ прекомерно късно. Обикновено това са мъже над 50 години, множеството живеят сами, в по-отдалечени региони и нямат елементарен достъп до лечебни заведения. Рисков фактор за рака на горните дихателни пътища е тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, за младите и полово дейни - и човешкият папилома вирус.

„ Хората имат загуба на слух, само че си мислят, че е нещо краткотрайно, че ще мине. Нервът, посредством който ние чуваме, е доста едва кръвоснабден. Реално би трябвало допустимо най-скоро да се стартира лекуване, с цел да се резервира и възвърне оптимално функционалността му. Защото откакто минат повече от 10 дни, това става доста мъчно. Говорим за международно равнище на медицината – сега няма способи да се възвърне изцяло физиологията на слуховия нерв. Много постоянно хората идват след месец, два или три, когато можем да им предложим една поддържаща терапия, с която целим да понижим скоростта на загубване на слуха, без да можем да го възстановим”, изяснява младият доктор. Съветът му при пресипнал глас е да не се отсрочва обзор при доктор, в случай че положението продължи повече от 2-3 седмици.

„ Адресирам хората на всякаква възраст, изключително възрастните, децата им да приказват с околните си по-често и по-целенасочено. В 90% от случаите околните, с цел да не основат нерешителност у индивида, си замълчават във времето. А това по никакъв метод не взема решение казуса, задълбочава го. От една страна за самия пациент, че недоволствата му тотално затормозяват качеството му на живот. От друга страна, диагностично-лечебните ни качества като лекари и като система на опазване на здравето. Колкото по-късно дойдат тези пациенти, толкоз по-малко благоприятни условия имаме да повлияем на хода на събитията. Затова моят апел е хората да си обръщат внимание. Страхът не лекува. Той просто отсрочва неизбежното във времето”, моли УНГ експертът.

Д-р Минков е ученик на ЕГ „ Пловдив”. През 2017 година приключва Медицински университет – Пловдив. Бил е на стаж в Сегед, Унгария, по стратегия „ Еразъм”. Въпреки че в фамилията му няма лекари, още в ученическите си години взима решението да се посвети на най-хуманната специалност. Любопитното е, че още тогава избира и специалността „ Уши, нос, гърло”. И с усмивка споделя, че това му е ориста. Родителите му го поддържат в избора, евентуално тъй като схващат, че да оказва помощ на другите е негово предопределение.



„ Казах си, че в случай че не стартира УНГ в болница „ Каспела”, няма да специализирам в България. За мен ние разполагаме с невероятни експерти и ужасно положителни учители, които ме направиха експерт. Реално видях доста, научиха ме на доста. Повечето случаи са забавни, заплетени, получава се един консилиум, всеки си дава мнението, както би трябвало да бъде. Нашата болница разполага с може би най-новите уреди и за диагностика, и за лекуване. Имаме лазерна хирургия, може би сме единствени в Южна България, които разполагаме с подобен уред. Това е доста значимо, защото ендо ларингеалната хирургия и по-точно злокачествените болести в началните стадии се лекуват главно по този метод. От една страна, тази хирургия е доста прецизна – приказваме за милиметри хирургична акуратност. От друга страна, за пациентите е доста щадяща, защото е органозапазваща. Тоест, отстраняваме по-обемните интервенции, които са свързани с премахване на част или целия орган. Специално за ларинкса се нарушава дишането, говорът, преглъщането и така нататък По-бързо се възвръщат пациентите и предлагаме по-добра прогноза”, споделя медикът.

В специалността пък го притегля това, че е всеобхватна. При онкологията на глава и шия се изисква мултидисциплинарна интервенция. Екип от разнообразни експерти се грижи за пациента – от слагане на диагнозата до продължителното лекуване. Операциите са комплицирани, с огромни опасности, защото обгръщат значими органи.

В практиката си младият доктор се е налагало да оказва помощ и на студенти, които са се опитвали да преписват на изпити благодарение на дребни слушалки в ушите. В опита си да ги извадят обаче, се е случвало да ги вкарат още по-навътре, което е налагало лекарска интервенция. „ Това е доста рисково, защото вътре има батерия, която може да аргументи изгаряне в ухото. Каналът е доста стеснен, има места, където тези слушалки могат да заседнат и махането им става доста мъчно. Често се постанова да се употребява даже анестезия. Това може да нарани тъпанчевата мембрана и да се получи дупка”, изяснява доктор Минков.

И добавя, че като цяло непознатите тела могат да бъдат доста рискови, изключително за дребните деца. Причината е, че те опознават света, поставяйки в устата си всевъзможни предмети. Едно малко зрънце, ядка или плоската батерия от някоя играчка, заседнали в хранопровода или трахеята, могат да спрат притока на О2 и това да докара до съдбовен излаз. „ Банално е да поучавам младите родители да обръщат внимание на децата си, само че в действителност би трябвало доста да внимават какво им дават. Още като студент в Детска клиника видях подобен случай. Едно детенце в мола яло царевица, задавало се със зърното и беше в интензивното, защото част от мозъчната му кора бе наранена от хипоксията. Това са неща, които не можеш да предвидиш, само че може да направиш всичко допустимо, с цел да си нащрек”, споделя младият експерт.

Другият му съвет е да не се търси здравна помощ по онлайн конгреси и група, а да се приказва с персоналния доктор. Защото една болежка в ухото да вземем за пример може да е симптом на напълно друго заболяване. А фактът, че избрани капки са помогнали на някого, не значи, че са подобаващи в съответния случай.

Затова е значимо пациентите да имат и по-голямо доверие на своите лекари, защото тук работят експерти на международно равнище. „ България е една от дребното страни, в които достъпът до експерт е извънредно елементарен. Това на Запад го няма. В Съединени американски щати да вземем за пример има доста положително опазване на здравето, само че от време на време е недостъпно за жителите. Аз имам пациенти, които идват да се оперират тук”, споделя медикът.

По време на пандемията, той работи в Коронавирус отделението на болничното заведение от първия ден на откриването му. „ Ние бяхме първите, които се срещнаха с този вирус. Стресът е огромен. Имаше моменти, в които се молех единствено да се прибера жив и здрав, да се нахраня и да заспя. Но това е част от живота. Както се споделяше в сериала „ Чернобил”: Всяко потомство си има своята борба. Предвид сегашната обстановка с войната, се надявам това да е била нашата битка”, признава доктор Минков.

След като към този момент е експерт, той регистрира, че го чака още повече работа. Защото и отговорността към този момент е по-голяма. Решен е да посещава разнообразни лъркшопове в чужбина, изключително свързани с ендоскопската хирургия, и да ползва в практиката си наученото. Защото медицината се развива, непрекъснато се вършат изследвания и открития. „ Ако кажа, че с цел да станеш доктор, би трябвало да прочетеш хиляда страници, това не е правилно. Човек би трябвало непрестанно да се развива. На първа страница в западните учебници е посочено, че информацията вътре може все още на четенето към този момент да не е настояща. И би трябвало човек да търси настоящата информация. Трябва развиване. И най-много грижа за пациента, отношение. Особено младите – до момента в който към момента не сме обременени”, споделя той. И показва, че пътят нагоре постоянно е сложен, само че е верният, в случай че искаш да си някой и хората да разчитат на теб.

Съветът към по-младите му сътрудници пък е да четат, с цел да имат нужното самочувствие, когато взимат решение. Да търсят, да основават, да откриват. Да учат британски. И да не не помнят да са положителни хора.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР