Древните цивилизации са оставили богато наследство от мъдрост и знание,

...
Древните цивилизации са оставили богато наследство от мъдрост и знание,
Коментари Харесай

Уроци от дълбока древност: Приложение на старите мъдрости в модерното образование

Древните цивилизации са оставили богато завещание от мъдрост и познание , което може да бъде скъп източник за актуалното обучение. Принципите, философиите и методите , създадени преди хиляди години, съдържат неповторими уроци, които са към момента настоящи и съответстващи за нашето време. Но по какъв начин можем да използван старите мъдрости в модерното обучение и по какъв начин да обогати, образователния развой и развиването на учениците?

Познай себе си и ще познаеш боговете и света!

В известния античен гръцки надпис на храма в Делфи се споделя: „ Познай себе си “. Този принцип, изразен от старогръцкия мъдрец Сократ , е основен детайл от уроците на античните. Познаването на себе си – своите мощни страни, недостатъци, полезности и цели – е основа за личностното развиване и триумф в живота. Включването на подобен принцип в модерното обучение може да подкрепи развиването на съзнание и самокритика измежду учениците.

Философия на ученето  

Древните философи като Платон и Аристотел създават философия на ученето, която се концентрира върху процеса на размишление, полемика и разбор . Техните хрумвания за интензивно учене и разговор са от изключително значение в актуалното обучение, където се предизвиква интерактивността и у ченическото присъединяване в образователния развой .

Училища на мъдростта  

Древни цивилизации като Древен Египет, Месопотамия и Китай са разполагали с учебни заведения и институции, където се предавала мъдростта и знанието от едно потомство на друго. Тези учебни заведения са били центрове на обучение и просвета, където учениците се подготвяли за ролята си в обществото . Приложението на сходни модели в модерното обучение може да сътвори по-пълноценно образование, основано на дълбока и дълготрайна мисъл.

Учебни предмети в древността  

В античните култури се създават разнообразни образователни предмети, в това число математика, астрономия, философия, литература и доста други. Проучването на сходни дисциплини отваря порти към необятно знание и схващане на света . Интегрирането на такива уроци в актуалното обучение може да обогати образователния развой и да приготви ученицит е за сполучливо справяне с провокациите на бъдещето.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР