Древните хора са се научили да изработват кожени дрехи още

...
Древните хора са се научили да изработват кожени дрехи още
Коментари Харесай

Кога хората са се научили да шият?

Древните хора са се научили да създават кожени облекла още в епохата на горния палеолит, откри група археолози и антрополози от Испания, заяви Сайънс адвансис.

По време на разкопки в покрайнините на Барселона те са разкрили костен откъс, който може да е бил част от шивашки инструмент.

Костта не съдържаше колаген, тъй че учените не са съумели да я датират. Но артефактът е открит в културни пластове на 39 600 години и костта евентуално е била употребена към това време.

През този интервал Европа и Иберийският полуостров са били студени и климатът им е бил повече на актуален Сибир. Хората са се  нуждаели от топли облекла, направени от скотски кожи.

Частите от облеклото е трябвало  да бъдат зашити, само че иглите с уши към момента не са били изобретени. Вместо това, съгласно археолозите, хората са употребявали по-примитивен инструмент. Поставяли кожата върху нещо като основа и са правели дупка в нея с изострен предмет. Впоследствие в тази дупка е промъквана нишка.

Намерената от археолозите кост съгласно учените е послужила тъкмо за такава основа. По повърхността ѝ са непокътнати вдлъбнатини от върха на шило. Учените са се пробвали да повторят метода на шиене на античните хора и са открили, че на основата се появяват тъкмо същите вдлъбнатини.

Изследователите заключават, че по този метод хората могат да шият освен облекла, само че и обувки и чанти. 

Източник: Христина Терзиева/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР