Дребен паяк, надарен със супер способности, е поредното удивително създание,

...
Дребен паяк, надарен със супер способности, е поредното удивително създание,
Коментари Харесай

Дребен, но трудолюбив паяк плете 25-метров мост

Дребен паяк, талантлив със супер качества, е следващото изумително творение, което природата е основала. Този мъник е кадърен да изтъче 25-метров мост от паяжина, който, въпреки да наподобява изтънчен и нежен, е по-здрав от стомана.

Запознайте се с удивителния дървесен паяк на Дарвин. Видео, снимано от екипа на BBC Earth демонстрира по какъв начин този осмокрак див звяр умело, тъкмо и бързо изстрелва своята копринена нишка към отсрещния бяг на река, към която по-късно ще стартира да тъче своята мрежа.

Видеото, оповестено тази седмица в YouTube канала на английската телевизия е сниман през 2015 година като част от поредицата "Ловът " ( "The Hunt "), която споделя за разнообразни удивителни хищници.

Дървесният паяк на Дарвин (Caerostris darwini) гордо и с съображение се подрежда измежду най-великите хищници, поради способността да си да преде нишка, по-здрава от стомана, с която основава мрежи със смайващи размери.

Този тип паяци е бил открит едвам през 2009 година в източната част на Мадагаскар, където старателно преде великански структури над реки, езера и поточета. Паяжините са измежду най-големите от този тип и постоянно обгръщат повърхност от над 2 метра в диаметър. Въпреки необикновено мъничките си размери — общата дължина на тялото на женските човеци варира от към 18 до 22 мм, а мъжките са с към една трета, от време на време и повече, по-дребни от това, достигайки едвам 6 мм — те основават своите величествени, великански структури с лекост.

 Най-голямата паяжина, изплетена от паяк на Дарвин е била измерена през 2010 година Тя покривала невероятните 2,8 кв.м., оповестяват по това време учените в публикация, оповестена в Journal of Arachnology.



Според същото проучване, точно с помощта на големите платна, паяците от този тип могат да улавят големи количества плячка едновременно. По време на проучванията си, учените са следили по какъв начин 32 еднодневки попадат в клопката на една такава паяжина в границите на един ден.

 Във видеото си BBC Earth демонстрира целия развой по построяването на една такава мега паяжина — от първата изстреляна нишка на копринения "мост " през калната река до последното сложено влакно. Екипът на "Ловът " е уловил даже и конфликта сред два паяка, когато паяк — съперник прави опит да задигне нишка за своята паяжина, само че първият паяк реагира бързо. Той отрязва нишката и я омотава с това, което е било уловено в нея, с цел да си го складира за по-късно и още веднъж се захваща със комплицираната си задача.

 Нишките паяжина, които паякът на Дарвин преде са забележителни освен поради размерите си, само че и поради изключителната си издръжливост. Според друго изследване, още веднъж от 2010 година, учените, разкрили типа, откриват, че коприната им е два пъти по-еластична, в сравнение с другите типове паяци, които тъкат мрежи. Причината за това се крие в нейната конструкция. Мрежите на паяка на Дарвин са изтъкани от два типа нишки — скелетната нишка се употребява за опорни детайли, с които паяжината се закрепва към клоните на дърветата и виси над реки и езера, а леките еластични нишки образуват спиралата, в която попада плячката на този извънреден див звяр. Нишката, която паяците тъкат, е един от най-здравите биоматериали на планетата, като учените са измерили, че тя е към 10 пъти по-здрава от един от най-здравите материали изобретяван от индивида — кевлара — материал, употребен за изработката на бронежилетки.

 Паяците на Дарвин имат и друга удивителна линия. Мъжките паяци практикуват орален секс. В изследване, оповестено през 2016 година в списание Scientific Reports учени, заели се да учат типа разказват по какъв начин дребните мъжки подтикват с уста гениталиите на женските преди, по време и след чифтосването. Смята се, че паяците вършат това, освен, с цел да покажат, че са годни за брачни сътрудници, а и заради обстоятелството, че слюнката им съдържа ензими, които могат да усилят плодовитостта или да предотврати навлизането на сперматозоиди на други самци-съперници.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР