Драстичен скок на цените на всички стоки – от тези,

...
Драстичен скок на цените на всички стоки – от тези,
Коментари Харесай

Цената на строителните материали и обществените поръчки

Драстичен скок на цените на всички артикули – от тези, свързани с оцеляването ни, и се стигне до тези, които касаят най-мащабните обекти на Пловдив. Вече никой не е сюрпризиран, че градежите на детски градини и ремонтите на учебни заведения са изправени пред голяма въпросителна дали изобщо ще се случат. Фирми не пристъпват към осъществяване на извоювани поръчки, основни обекти стоят на полусъединител и не се знае по какъв начин могат да бъдат избавени. Местната власт чака реакция от страната, страната обаче мълчи.

Каква е обстановката във връзка с културната инфраструктура и кои са плановете, които Пловдив би трябвало да осъществя и са изправени пред риск да пропаднат?

НЕБЕТ ТЕПЕ И ИЗТОЧНАТА ПОРТА

Строителният консорциум „ Филипопол 2020” завоюва публичната поръчка за плана „ По крепостните стени на Филипопол”, написа Trafficnews.bg. Фирмата участваше в надпреварата и за трите обособени позиции – „ Инженеринг на обект: анастилоза, консервация, реституция и експониране на древен комплекс „ Източна порта” на Филипопол”, „ Инженеринг на обект: Археологически комплекс Небет тепе – консервация, реституция и експониране” и „ ”Инженеринг на обект: реорганизация на детайлите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс „ Небет тепе”.

Мащабният план би трябвало да бъде осъществен на сумата 8 012 202, 52 лева 6 милиона от тях са безплатно финансиране по оперативна стратегия „ Региони в растеж”, а другите 2 милиона съфинансиране идват от заем, който общината ще изтегли. Срокът за осъществяване е 660 дни.

Проектът се забави в процедурите за координиране от Националния институт за недвижимо културно завещание, тъй като специалистите имаха забележки във връзка с Небет тепе. Финалът му би трябвало да е през 2023 година, само че по никакъв начин не е ясно дали покачващите се цени на материалите няма да създадат реализацията му невъзможна. Това ще значи, че Пловдив ще загуби доста съществено европейско финансиране, а едни от знаковите обекти под тепетата няма да бъдат социализирани, реставрирани и експонирани уместно.

КИНО „ КОСМОС”

Дълги години бившето кино „ Комсомол” беше забравено и тънеше в съсипия. Даже бе изправено пред риска да бъде съборено, а на негово място да има паркинг. В последна сметка гражданската самодейност да бъде избавено съумя. Пристъпи се към конкурс за преустройството на постройката. Спечели го „ Тектоника-Б”ООД, стана ясно и че същата компания ще изготви техническия план за ремонта на киното. Фирмата ще упражнява и авторски контрол по време на строителството.

„ Заложили сме 500 000 лева за кино „ Космос”, разгласи при започване на 2022 година зам.-кметът по „ Строителство и инвестиции” Пламен Райчев по време на представянето на градския бюджет. За идната 2023 година са планувани 1 500 000 лева, а за 2024-а – 3 млн.лв.

При обстановката на шоков растеж на строителни материали и тази инвестиция е изправена пред риска да не бъде осъществена или най-малко не на цените, които са заложени в проектите на общината.

КЪЩА „ ЛАМАРТИН”

500 000 лв. за ремонта и реставрацията на къща „ Ламартин” са отделени от бюджета. Знаковата постройка в Стария град от години стои заключена, а разполага с пространства, които могат да се оживят с разнообразни по своя темперамент действия. Още повече, че от френска страна бе деклариран интерес къщата да се трансформира във франкофонско средище. Причината е алегорична – през 1833 година в нея отсяда политикът и стихотворец Алфонс дьо Ламартин. Добре би било Франция да се ангажира и по-пряко в процеса на реституция на къщата, въпреки на този стадий сходна самодейност не е оповестена обществено.

Какво ще се осъществя с тези 500 000 лева по време на ремонта на къщата в случай, че готовият и утвърден от НИНКН план е на стойност 1 650 000 лева, е мъчно да се каже. Още повече, че техническият план, направен от софийската компания „ Новиза”, бе разгласен в края на ноември предходната година. Оттогава до през днешния ден нещата на пазара тотално са изменени и при всички случаи тези средства няма да са задоволителни за реализацията на плана.

БАНЯ „ СТАРИННА”

80 000 лева са планувани за планиране ремонта на баня „ Старинна”, където има координиран план на идейна фаза. Едно от невероятните изложбени пространства под тепетата е в активите на Градската художествена изложба. Там от години се организират конгреси за модерно изкуство, театрални събития, концерти. За всички гости е видно, че ремонт е належащ. Проблемът е,че рецесията може да докара плана до техническо задание, за действителни дейности обаче няма особена вероятност.

ФОРУМИ „ ИЗТОК” И „ ЮГ”

75 000 лева са средствата за конгрес „ Изток-Юг” (пари, които са по настоящ контракт с проектантите). Въпреки че планът за форумния комплекс в сърцето на Пловдив бе задвижен и импортиран в НИНКН и се работи интензивно по завършването на документите, явно и тази сериозна инвестиция се отсрочва за бъдещето, тъй като няма планувани средства за стартирането на плана.

НОВАТА СГРАДА НА ЕТНОГРАФСКИЯ МУЗЕЙ

В началото на 2021 година Регионалният етнографски музей получи от Община Пловдив за безплатно прилагане къща в Стария град. Целта бе там да бъдат експонирани част от сбирките на музея, както и да се осъществят част от дейностите по плана „ Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “ на стойност 781 550 лв.. Той се финансира по Норвежката стратегия и ще се осъществя в границите на 20 месеца. В него се включват всички музеи в Пловдив, Градската изложба и НБ „ Иван Вазов”.

По информация на PlovdivTime за ремонт на постройката на ул. „ Съборна” 20 е трябвало да бъдат планувани 250 000 лева за консервационно-реставрационни работи. Такива пари обаче няма, а залагането им при възможна актуализация на бюджета би изправило целия план пред риск.

ДВОРЪТ И ПОДХОДИТЕ НА ГРАДСКАТА ГАЛЕРИЯ

345 000 лева са планувани за ремонта на двора и методите на непрекъснатата експозиция на Градската художествена изложба. С това огромният ремонт ще бъде приключен, а в дворните пространства ще бъдат експонирани произведения, ще има детска площадка и амфитеатрална сцена.

Дали ще се наложи сумата за тези ремонтни действия да бъде обновена, следва да забележим.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР