Драматично видео с кадри от въздуха над обхванатия от горски

...
Драматично видео с кадри от въздуха над обхванатия от горски
Коментари Харесай

Тенерифе е в плен на огъня - стотици пожарникари се борят със стихията

Драматично видео с фрагменти от въздуха над обхванатия от горски пожари остров Тенерифе разпространиха испанските военновъздушни сили.

Онова, което е снимала камерата от борда на профилирания самолет-цистерна, не оставя подозрение за големите мащаби на огнената буря, съобщи Българска национална телевизия.

Стотици пожарникари се надпреварват с времето в опит да овладеят горските пожари в планински регион на Тенерифе преди покачването на температурите през идния уикенд.

Огнената буря докара до евауацията на 3800 души. Над 76 хиляди хектара са изпепелените площи в Испания от началото на годината, прецизира БНР.

Пожарът на Тенерифе обхвана суха гора от двете страни на стръмни урви наоколо до вулкана Тейде, най-високият връх в Испания - над 3700 метра. Стръмният терен, високите температури и вятърът затрудняват достъпа на огнеборците.

Заради пожара огромна част от острова се покрива с облаци пушек и пепел. Гражданите са предизвестени да затварят прозорците и да заобикалят нескончаем престой на открито. Представител на управляващите заяви:

" Пожарът към този момент визира осем общини на остров Тенерифе. Разпрострял се е на периметър повече от 40 километра. Общата му повърхност е 3700 хектара ".

Пожарът на Тенерифе е апетитен като най-опустошителния от 40 години. Експертите акцентират, че е доста натоварен и комплициран за гасене. Регионалният министър председател на Канарските острови Фернандо Клавихо оотбеляза:

" Стотици пожарникари работят на терен, пробвайки се да овладеят огъня. В гасенето интензивно вземат участие и летателни машини ".

Миналата седмица гореща вълна на Канарските острови остави доста региони изцяло сухи, което усили риска от експлоадирането на горски пожари. Синоптиците предизвестяват, че в Испания следва ново повишение на температурите.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР