Драматично-кукленият театър Иван Радоев в Плевен ще чества 97 години

...
Драматично-кукленият театър Иван Радоев в Плевен ще чества 97 години
Коментари Харесай

С поетичен пърформанс Плевенският театър чества 97 години от рождението на Иван Радоев

Драматично-кукленият спектакъл " Иван Радоев " в Плевен ще празнува 97 години от рождението на своя патрон с поетичния пърформанс " Един бял лист ", основан по концепция на внука на поета - Калоян Радоев, и на режисьора Йордан Славейков, заяви Гергана Пирозова, драматург в културния институт. В едночасовото театрално-поетично събитие ще вземат участие Иван Радоев-син, артистът от Плевенския спектакъл Антъни Пенев, както и актьорите Димитър Николов, Йордан Върбанов и Пламен Петков. Специален посетител на събитието на 30 март от 19 ч. ще бъде брачната половинка на поета Весела Радоева.
" Един бял лист " е основан по стихове на Иван Радоев. Той носи името на едноименната му стихосбирка от 1975 година, издадена след 15-годишното му наложително поетично безмълвие. " Един бял лист " не е рецитал, не е обичаен театър, нито характерен пърформанс, споделят основателите му, а опция за среща с емблематичната поезия и обществена лирика на Иван Радоев. " Свободното придвижване и другарство на актьорите с публиката трансформират пърформанса в самобитен лиричен разговор. Актьорите и основателите на " Един бял лист " са водени от концепцията, че мястото на поезията на Иван Радоев е измежду хората такава, каквато е - без маски, без грим, оголена и мощна ", прибавя Пирозова.
Иван Радоев умира на 10 юли 1994 година, единствено на 67 години. От 1997 година Плевенският спектакъл носи неговото име и на всеки две години се организира Национален конкурс за драматургия " Иван Радоев ", напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР