ДПС пак издигна кандидатурата на Йордан Цонев за председател на

...
ДПС пак издигна кандидатурата на Йордан Цонев за председател на
Коментари Харесай

Нов фалстарт: Депутатите не успяха да се разберат кой да е шеф на НС и пак излязоха в почивка

ДПС отново издигна кандидатурата на Йордан Цонев за ръководител на Народното събрание.  От “Възраждане ” продължиха да упорстват за кандидатурата на Цвета Рангелова. Георги Свиленски от Българска социалистическа партия разгласи кандидатурата на Кристиан Вигенин за началник на Народното събрание. 

 

Преди гласуването Вигенин се обърна към депутатите с прочувствена тирада и съобщи, че това е последното гласоподаване, в което взе участие. Той помоли за поддръжка от всички партии. 

След него думата взе Йордан Цонев. 

 

“Приех номинацията, тъй като концепцията на Движение за права и свободи беше в условия на доста остра борба сред двете първи парламентарни сили третата да поеме отговорността и да отпушим процеса. Толкова неуместно огромни са окопите, които изкопахме, че не можем да излезем от тях. Имаме институционален блокаж, нямаме парламентарна или политическа рецесия. Създателите на Конституцията даже не са си помислили да плануват развиване на тази обстановка. Тази процедура е пред скоби. Ние превърнахме този избор в най-политическия спор, не можем да изберем 1 от 240 почтени хора. Смятат ни за луди, освен, че не ни схващат ”, уточни той и прикани да се вършат дребни крачки, с цел да се излезе от рецесията. 

 

“Съгласихме се на екстравагантното предложение за ротация, с цел да вървим напред. Водихме диалози в кабинети, обществено в залата. Предложихме и различен метод - да изберем най-възрастният, отново в духа на Конституцията със зам.-председатели от всяка група. И това не желаете. И след всичко това през днешния ден още веднъж да сме в изходна позиция и още веднъж някой да приказва, че доста рискува, в случай че 650 хиляди официално избрали ГЕРБ, го поддържат. Вигенин, не се тормозете. Няма да ви изложим на непотребни опасности ”, уточни Атанасова, с което на процедура отхвърли поддръжката, за която прикани Вигенин от Българска социалистическа партия.

 

Асен Василев от " Продължаваме Промяната " прикани всички, които не гласоподават в поддръжка на даден претендент, да излязат със свое лично предложение на персона, която биха подкрепили.

 

След инспекция на кворума 223 депутати бяха регистрирани по лист и гласуването се състоя. 

 

Йордан Цонев от Движение за права и свободи получи 103 гласа “За ”, 100 гласа “Против ”. Кристиан Вигенин получи 73 гласа “За ” и 108 гласа “Против ”. Кандидатът на “Възраждане ” Цвета Рангелова получи 27 гласа “За ” и 94 гласа “Против ”.

 

Цонев и Вигенин отидоха на балотаж. Но и там двамата не съумяха да съберат нужната поддръжка. 103  гласа " За " събра Цонев. Вигенин получи 75 гласа " За ". Нито едно от предложенията не бе признато.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР