Дойде януари и по традиция от последните години фермерите в

...
Дойде януари и по традиция от последните години фермерите в
Коментари Харесай

Гръцките фермери пак готвят за блокади

Дойде януари и по традиция от последните години фермерите в прилежаща Гърция ще подвигат митинг. Официално земеделците ще изкарват тракторите си по пътищата и ще бъдат по блокадите там от 22 до 28 януари. Това е решил протестният комитет на земеделските производители на свое заседание в град Лариса, оповестява вестник " Контранюз ", съобщи Българска национална телевизия.

Означава ли това обаче нова опасност за блокади и по българските граници, към този момент не излиза наяве. Но опитът от последните няколко години (с изключение на миналата) демонстрира, че подобен риск има. Традиционно тракторите блокираха гръцката страна на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата-Промахон ", от което съществено страдаха българските, а и освен превозвачи и всевъзможен бизнес. Ежегодно поради фермерските митинги те трупаха десетки и даже стотици милиони загуби, които и до ден сегашен никой не е компенсирал. Пробив в " традицията " имаше обаче предходната година, когато след няколко срещи сред български и гръцки министри, в това число и сред премиера Бойко Борисов и сътрудника му Алексис Ципрас, полицията и жандармерията в югозападната ни съседка се намесиха и не разрешиха на тракторите да стигнат до границата и да я блокират за следващ път.

Фермерите са решили също да участват и на огромния протестен протест, който те ще провеждат на 3 февруари в Солун по време на селскостопанското ревю " Агротика ". Земеделските стопани са недоволни от натрупалите се, съгласно тях, проблеми в сектора, които с течение на времето са се изострили и са довели до фрапантно понижаване на приходите им.

Гръцките фермерите упорстват с налози да бъдат облагани единствено действителните им приходи, необлагаемият за тях най-малко да е 12 хиляди евро, да се отстрани обезпечаването и да се понижи възрастовата граница за пенсиониране на 60 години за мъжете и 55 години за дамите. Те желаят още обезпечени цени за тяхната продукция, гратис опазване на здравето, почтени пенсии, унищожаване на единния заможен налог и основаване на държавен фонд, който да поема на 100 % компенсациите им за вредите, нанесени от естествените бедствия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР