Доверието в безопасността на ваксината срещу Covid-19 на компанията АстраЗенека

...
Доверието в безопасността на ваксината срещу Covid-19 на компанията АстраЗенека
Коментари Харесай

YouGov: Рязък спад на доверието в Европа към ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека"



Доверието в сигурността на имунизацията против Covid-19 на компанията " АстраЗенека " (AstraZeneca) понесе сериозен удар в Испания, Германия, Франция и Италия предвид на известията за редки кръвни съсиреци, свързани с нея, което накара редица страни да спрат за малко нейното използване, демонстрират данните от анкета на организация YouGov, обявени в понеделник.

Агенция Ройтерс цитира YouGov да показва, че още в края на февруари е било открито, че европейците са по-колебливи във връзка с имунизацията на " АстраЗенека ", в сравнение с във връзка с тези на Pfizer/BoiNTech и на Modenra.

Най-малко 13 европейски страни през последните две седмици стопираха да ползват имунизацията на " АстраЗенека ", създадена взаимно с учени от Оксфордския университет, след известия за дребен брой кръвни болести, припомня Ройтерс.

Много от тези страни възобновиха потреблението на тази ваксина в петък, откакто регулаторът на Европейската организация по медикаментите (EMA) съобщи в четвъртък в прелиминарен обзор на сигурността, че имунизацията на " АстраЗенека " е безвредна и ефикасна и не е обвързвана с повишение на общия риск от формиране на кръвни съсиреци.

EMA обаче не изключи допустима връзка с редки случаи на формиране на кръвни съсиреци в мозъка, известни като мозъчна венозна синусова тромбоза (CVST).

Анкетата на YouGov, която обхващаше към 8000 души в седем европейски страни и беше  сред 12 и 18 март, открива, че във Франция, Германия, Испания и Италия хората са по-склонни да гледат на имунизацията на AstraZeneca като на рискова, в сравнение с безвредна.

Около 55% от германците показват, че съгласно тях имунизацията не е безвредна, до момента в който по-малко от една трета считат, че е безвредна, сочат резултати от анкетата. Във Франция, където имунизацията против Covid-19 на " АстраЗенека " към този момент не беше известна, 61% от интервюираните споделят, че в този момент я считат за рискова.

В Италия и Испания множеството хора по-рано смятаха, че имунизацията на AstraZeneca е безвредна - надлежно 54% ​​и 59% от интервюираните, само че тези проценти са спаднали при последното изследване надлежно до 36% и 38%.

Проучването сподели, че единствено във Англия, където имунизацията на AstraZeneca се ползва на национално равнище още от януари, опасенията за кръвни съсиреци са имали малко или никакво влияние върху публичното доверие. По-голямата част от интервюираните във Англия - или цели 77% - към момента настояват, че тази ваксина е безвредна. Доверието на британците към нея е съизмеримо с тяхната оценка за сигурност от 79% на имунизацията на Pfizer/BioNTech, показва Ройтерс.

Агенция YouGov също по този начин сподели, че наподобява няма заплаха от преливане на отрицателните настройки в седемте европейски страни, интервюирани за имунизациите против Covid-19 на Pfizer и Moderna, като и двете тези ваксини не престават да се смятат от хората за толкоз безвредни, колкото при аналогична анкета преди три седмици.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР