Доверието между Българската академия на науките и правителството са силно

...
Доверието между Българската академия на науките и правителството са силно
Коментари Харесай

Евелина Славчева, БАН: Правителството не изпълни договорките си с нас

Доверието сред Българската академия на науките и държавното управление са мощно разтърсени. Причината за това са преходните и заключителни разпореждания в проектозакона за Бюджет 2019 година Това сподели по време на конференция, ръководителят на Общото заседание на Българската академия на науките (БАН) Евелина Славчева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Текстовете, които попадат в преходните и заключителни разпореждания, са незаконни, противоконституционни и нарушаващи автономията на Българска академия на науките. В момента тече подписка, която в границите на вчерашния ден беше подкрепена от 1000 души. Ако законът бъде признат, ние ще го дадем на Конституционния съд ”, съобщи още Славчева.

Тя добави, че от април досега са имали най-малко 5 съвещания за проблема с Национален институт по метеорология и хидрология, както и че на няколко пъти са се срещали с сътрудниците си от Национален институт по метеорология и хидрология.

„ Имаме настройката и желанието въпросът да бъде завършен допустимо най-бързо. Влагаме доста сила и време в решаването му. Беше шокиращо в проектобюджета да забележим текстове, които обезсмислят напълно интензивността ни и взетите към този момент решения “, сподели още проф. Славчева.

Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски акцентира, че написаното в преходните и заключителни разпореждания на проектобюджета за 2019 година е тъкмо противоположното на това, което се били разбрали с Национален институт по метеорология и хидрология.

„ Това, което виждаме в проектобюджета, в първи параграф е, че Национален институт по метеорология и хидрология непосредствено се изважда от Българска академия на науките. В трети параграф написа, че се взимат имущество и архиви. Ние направихме редица отстъпки за Национален институт по метеорология и хидрология да остане в границите на Българска академия на науките. Такова беше желанието и на държавното управление. Но от института по метеорология и хидрология не се съгласиха и държавното управление реши да ги поддържа “, уточни акад. Ревалски.

Той изясни, че разбирането им било институтът да се отдели от Българска академия на науките според разпоредбите им, а не със законов акт.

Акад. Ревалски подчертава и на обстоятелството, че в този институт има учени, които желаят да останат в структурата на Академията, само че за тях не е обезпечено финансиране в планувания бюджет, който за 2019 година е над 94 млн. лв.. Той посочи, че министър Вълчев е заречен следователно да бъде преразгледан бюджетът на Академията и добави, че в новата финансова рамка е включено 10% нарастване на заплатите. Ревалски посочи, че в дотацията за следващата година е извадена тази, която страната е отпускала за Национален институт по метеорология и хидрология.

„ По наши данни Национален институт по метеорология и хидрология имаха средства по всички пера до края на годината “, съобщи акад. Ревалски. В отговор на въпрос за какво Българска академия на науките не даде на прокурор проф. Христомир Брънзов поради спор на ползи, обвързван с негови компании, ръководителят на академията съобщи, че Брънзов е бил тестван от комисия и от УС, само че не е било открито държавни средства да са отивали към компанията му и акцентира, че към този миг няма съображение да го даде на прокурор.

По време на конференцията стана ясно, че учените са в протестна подготвеност в случай че държавното управление не се вслуша в доводите и не анулира скандалните съгласно тях параграфи от законопроекта за Бюджет 2019. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР