Довършването на пътния възел Кресна прави строежа на магистрала Струма

...
Довършването на пътния възел Кресна прави строежа на магистрала Струма
Коментари Харесай

Министър Шишков: Довършването на пътен възел Кресна прави строежа на АМ Струма необратим

Довършването на пътния възел " Кресна " прави градежа на автомагистрала " Струма " необратим. Това съобщи пред публицисти служебният министър на районното развиване и благоустройството в Кресна. Близо до града той даде началото на доизграждането на пътния възел и връзките към него, част от лот 3.2 на автомагистрала " Струма ".

Министърът съобщи на протестиращи от Кресна, че пътният възел не предопределя кое от евентуалните три трасета на автомагистралата в сектора ще бъде определено. По думите му решение за трасето може да бъде взето до няколко месеца и до няколко години автомагистралата да е приключена.

„ Днес вършим една доста дребна стъпка за решението на огромен проблем, който в годините обратно не беше решен. Това е последната част от автомагистрала " Струма ", която да може подсигурява цялостна съгласуваност освен на районите, само че и на България с Гърция и да подсигурява, че нашите жители ще се движат по-безопасно, сподели министърът.

Разчитаме на строителя, разчитаме и на хората, тъй като се знае какъв брой души изгубиха живота си в това дефиле, сподели още министърът. Не знам за какво хората стачкуват срещу градежа. Този пътен възел е значим, тъй като без него можеше да загубим години и да се върнем на изходни позиции за автомагистралата, уточни той. Трасето на автомагистралата ще бъде определено съгласно екологичното законодателство и това е главният аршин. Не можем да чакаме повече, съобщи Шишков.

Трафикът, който в този момент минава през Кресна, ще бъде изместен, който и от трите разновидността да се избере. Ако не създадем този сектор, връщаме процедурата обратно и ТИР-овете ще минават още най-малко две години през града, сподели министърът и добави, че целият български народ чака да бъде построена тази автомагистрала.

„ В плана е планувано да има паркинг до Кресна, с цел да може да има търговия край трасето на автомагистралата, сподели министърът. Според него част от заведенията за хранене в дефилето са противозаконни. Убеден съм, че 80 % от тях са противозаконни, сподели. Искаме да създадем по този начин, че не избран ресторант да взема решение къде да минава трасето на автомагистралата, а това да се взема решение съгласно екологичните критерии. Щом желаеме страната да съблюдава закона, по този начин ще желаеме и всички жители да го съблюдават “, съобщи още Шишков.

Представител на строителите от консорциум " Автомагистрала Струма - 3.2.2 " изрази пред публицисти през днешния ден убеденост за осъществяване на плана безаварийно, качествено и в период.

Протестът е, тъй като подробният организационен проект (ПУП), който е утвърден и по който се строи това кръгово кръстовище Кресна юг, в самото му заглавие попада обходен път и обходен път на Кресна. Изграждането на този обходен път на Кресна, който минава съвсем през целия град, наоколо до учебното заведение, до къщите, е шест километра и е безусловно непотребен, в случай че се прави напълно източният вид, изясни пред публицисти Георги Иванов, един от събралите се протестиращи жители.

Според него, в случай че се направи този обходен път от шест километра, това значи, че се осъществя така наречен вид на автомагистралата през Кресненското дефиле - план, против който цялата общност в Кресна е срещу.

След срещата си с протестиращите представители на Кресна и на неправителствени организации, състояла се на 11 май, министър Шишков съобщи пред публицисти, че издаденото позволение за градеж за пътния възел на автомагистрала " Струма " не предрешава избора на трасе през Кресненското дефиле. Разрешението за градеж е издадено за близо 6 километра от съфинансирания с европейски средства общо 16,5-километров сектор, с цел да може изпълнителят да стартира работа.

Вчера поданици на Кресна и екоактивисти още веднъж излязоха на митинг с искане автомагистрала " Струма " да бъде изнесена източно от дефилето и града. На среща, извършена на 11 май с министъра на районното развиване и благоустройството, от страна на протестиращите е участвал Светослав Петров, който сподели пред кореспондент на Българска телеграфна агенция, че в границите на диалога е посочено, че следва да се довърши кръговото кръстовище при пътния възел " Кресна " на автомагистралата, както и да се построи обходен път на Кресна, с цел да се изведе трафикът.

„ Ние настояваме, че обходният път е никому необходим, в случай че и четирите платна (на автомагистрала " Струма " ) са отвън дефилето, източен вид, тогава ще запазим и нивите, и лозята, и местата за развъждане на животни. Това са шест километра непотребен градеж “, сподели още Петров.

По думите му настояването на жителите на града е автомагистралата в посока север-юг, както и в противоположна посока, да бъде построена източно от Кресна и отвън Кресненското дефиле. 

„ С техния план желаят да ни оставят в изолираност, на никое място основният път Е-79 не се прекъсва от автомагистралата, той на всички места стои като опция “, уточни още Петров и добави, че протестиращите не са срещу построяването на автомагистралата, само че настояването е тя да се построи по източния вид.

Според различен от протестиращите – Георги Иванов, построяването на обходния път през Кресна е " пускане строителството на този сектор ", с което протестиращите не са съгласни. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР