Дотук 2022 г. беше годината на рекордно ниските лихви, но

...
Дотук 2022 г. беше годината на рекордно ниските лихви, но
Коментари Харесай

От какво зависят и накъде ще вървят лихвите по ипотечни кредити

Дотук 2022 година беше годината на рекордно ниските лихви, само че от есента лихвите по нови заеми потеглиха нагоре. Повечето огромни банки дефинират РЛП на база междинни лихви по депозити и това диктува по-бавния ритъм на смяна. Банките, чиито методики са обвързани с EURIBOR, към този момент имат съображение за повишаване на лихвите, само че множеството задържат поради конкуренцията на пазара. Деян Василев е създател и изпълнителен шеф на " Кредитланд " (CreditLand), водеща компания за кредитно ходатайство, учредена през 2006 година, с над 130 квалифицирани консултанти в 30 града в България. " Кредитланд " е част от " Моите пари груп ", в което влиза и финансовият портал MoitePari.bg. В момента Деян Василев е зам.-председател на Асоциацията на кредитните медиатори в България. Водещ е на седмичния видеокаст MoitePari TV и постоянно взе участие с експертни отзиви и мнения в тв излъчвания по Българска национална телевизия, Nova, Bloomberg TV, Bulgaria On Air и други Той е сертифициран капиталов съветник към КФН. Завършил е Американския университет в Благоевград през 1995 година с бакалавърска степен по приложна стопанска система.
Първите девет месеца* на ипотечния пазар бяха диктувани от увеличаващите се цени на парцелите, така наречен типичен пазар на продавача/строителя, от желанието на клиентите да спасят парите си от инфлацията, като влагат в парцели, а и от примамливо ниските лихви, които обичайно са в негативна корелация с цените на парцелите.

Отминаващата 2022 година се обрисува да остане в историята като годината с рекордно ниските лихви по жилищни заеми. Според статистиката на Българска народна банка междинният eфективен годишен лихвен % за септември 2022 година понижава до 2.46%. Обемът новоотпуснати жилищни заеми за първите осем месеца на годината доближава 4.3 милиарда лв., което съставлява растеж с 30.3% по отношение на същия интервал на 2021 година (3.3 милиарда лева.). На фона на всичко това банките осъществят рекордно високи облаги - 1 милиарда лева общо за първото полугодие на 2022 година, с 54.5% повече, в сравнение с през същия интервал на 2021 година
Реклама месеца на 2022 година бележат и безспорен връх в размерите заеми, отпуснати от 2007 година - след като се води статистиката в Българска народна банка, насам. Необходима спогодба е, че в размерите по новия бизнес статистиката включва и рефинансиранията (прехвърляне на заема в друга банка), тъй че действителните размери " нов бизнес " са по-малки. Що се отнася до новите жилищни заеми в евро, делът им доста понижава - до 3.3% от всички през 2022 година

Реклама Глобален скок в темпа на инфлацията
Количествените парични удобства на централните банки и фискалните тласъци на държавните управления вследствие на коронавирус пандемията от 2020 година подкладоха още по-силно имотния пазар. Раздадените пари останаха в джобовете на хората и всеобщо те пренасочиха част от спестяванията към закупуване на парцели.

Печатането на нови пари, нарушаването на веригите на доставка около коронавирус локдауните, дългогодишните нулеви лихви и геополитическите разтърсвания, които Русия аргументи с нападението си над Украйна, обаче доведоха до рекорден скок в темпа на инфлация в световен мащаб. За август в България тя доближи над 18%, като при суровините и енергийните носители нарастването на цените се мери в стотици проценти.
Отвъдокеана
Щатската централна банка подхвана битката с инфлацията първа - още от началото на 2022 година С няколко стъпки с увеличаващо се движение FED увеличи главната рента от 0.25% до 3.25% (към октомври 2022 г.) Цената на новоотпуснатите 30-годишни ипотечни заеми с закрепена рента се изстреля от исторически ниските 2.7% към август 2021 година до над 7.2% към октомври 2022 година Това докара до очевидно изстудяване на пазара на недвижими парцели в Съединени американски щати, като по данни на компанията RedFin към септември 2022 година размерите на покупко-продажбите с парцели са паднали с 23% на годишна база.

Прогнозите са, че FED ще продължи да стяга паричните условия и ще увеличи главната рента до 4-5% през 2023 година, с цел да укроти прегряването на стопанската система и да изкорени упованията за инфлация. Много от анализаторите предвиждат, че шансът това да породи криза е голям и че въпросът е не дали ще я има, а какъв брой дълбока ще е тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР