Доц. Таня Милачич, дб, е ръководител на IVF (инвитро) лабораторията

...
Доц. Таня Милачич, дб, е ръководител на IVF (инвитро) лабораторията
Коментари Харесай

Новите инвитро методики

Доц. Таня Милачич, дб, е началник на IVF (инвитро) лабораторията и андрологичния бранш на медицински комплекс " Д-р Щерев ". Част от екипа на болничното заведение е от 2000 година Доц. Милачич е сертифициран старши клиничен ембриолог от Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE). Била е представител на България в категория " Ембриолог " към Комитета на националните представители на ESHRE, както и един от четиримата представители от цяла Европа в Специалната група по ползи " Репродуктивна генетика " към Изпълнителния комитет на ESHRE. Доцент към Института по биология и имунология на размножаването на Българската академия на науките (БАН). В работата си като биолог-ембриолог в медицински комплекс дружно с екипа си за пръв път в България вкарва редица новаторски методики за повишение на успеваемостта при процедури по асистирана репродукция. Доц. Милачич, модерните асистирани репродуктивни технологии дават късмет на доста двойки, страдащи от инфертилитет, да реализират мечтаната бременност. Въпреки това знаем, че инвитро лекуването не е панацея и междинната успеваемост в международен мащаб е към 30-35%. Има ли лабораторни методики, които да усилват възможностите за забременяване при инвитро процедура?
С над 30-годишния опит на своите експерти нашата болница е пионер в използването на асистираните репродуктивни технологии в България и внедряване на редица свързани с тях новаторски методики за пръв път в страната. В последните 10 години инвитро и андрологичната лаборатории на медицински комплекс " Д-р Щерев " внедри в практиката съоръжение, което ни разреши използването на серия от методики за повишение на успеваемостта при процедури по асистирана репродукция - ембриоскопия, разбор на делителното вретено на яйцеклетката (spindle view), интрацитоплазмено инжектиране на авансово морфологично селектирани сперматозоиди (IMSI) на нарастване до 12 пъти по-голямо от стандартната процедура по интрацитоплазмено инжектиране (ICSI), калциева активация, възстановяване на качествените сперматозоиди (ChipBABY-Fertile Plus) и други Благодарение на нововъведенията през последното десетилетие успяхме да повишим доста успеваемостта при диагнози като понижен яйчников запас, повтарящи се имплантационни неуспехи, напреднала репродуктивна възраст и други Вече имаме задоволителен опит и насъбрана информация от използване на по-отдавна въведени методики като асистиран хетчинг ( " излюпване " ) с лазер, ко-култивиране (т.нар. изкуствена матка) и ембриолепило.
Коя е последната внедрена при вас методика и по какъв начин тя оказва помощ при процедура по асистирана репродукция?
Това е така наречен методика за възстановяване на качествените сперматозоиди - ChipBABY-Fertile Plus. При нея въз основата на микрофлуидна система за селектиране на сперматозоиди, създадена от университетите Harvard и Stanford, се селектират сперматозоиди с естествена морфология, по-ниска степен на ДНК фрагментация и добра кинетика. Това става по неинвазивен механизъм, като се редуцира времето за обработка на пробите, отстранява се напълно етапа на двукратно центрофугиране и се заобикаля натрупването на оксидативен стрес. Прилага се при високи стойности на ДНК фрагментация на сперматозоидите, при невисок % на оплождане или ембриони с неприятно качество, при няколко ембриотрансфера без следваща бременност, при повтарящи се загуби на бременност в ранни стадии.
Разкажете ни в резюме за останалите техники, които споменахте, по какъв начин се правят и по какъв начин оказват помощ за постигането на бременност?
Ще стартира с асистирания hatching, или " излюпване " на ембриона, както би се превело на български. Техниката съставлява изтъняване или " продупчване " на дребна дупка в единия завършек на обвивката на ембриона - задачата е той да се " излюпи " по-лесно, когато пристигна време да се вгради в маточната лигавица, откакто бъде трансфериран назад в организма на дамата.

Това " излюпване " е изцяло натурален развой, който постоянно предхожда имплантацията в естествени условия. Понякога обаче този развой е усложнен или неосъществим заради удебелена, тъмна или доста твърда обвивка на ембриона. Наложително е използването на метода при топене на ембриони за следващ трансфер, високи равнища на базалния хормон FSH, привършен яйчников запас, при дами над 37 години, при следваща биопсия на ембрионите за задачите на предимплантационен генетичен скрининг (ПГС), като е целесъобразен и след два несполучливи предишни опита. От няколко години към този момент използваме специфичен лазер, което извънредно покачва успеваемостта на метода. Приложението на лазер дава опция за най-атравматично и най-прецизно като механизъм премахване на структури, които пречат на ембриона, като фрагменти, без да се нарушава неговата целокупност. На процедура при тази техника ембрионите се слагат в специфична хранителна среда и се преглеждат под микроскоп. Обвивката на всеки ембрион се оразмерява посредством софтуерна компютърна стратегия, лазерният лъч се нарежда върху нея и се прави операцията.

Програмата е направена за клинични цели и има защитни кръгове, които защищават ембрионите при операцията. Най-общо техниката се ползва във всички случаи, в които се допуска сгъстяване на ембрионалната обвивка и неспособност за излюпване на предимплантационните ембриони.
Какво съставлява ко-култивирането, в реалност ли става въпрос за " изкуствена матка "?
" Изкуствена матка " е единствено нагледно казано. Тази техника спомага за възстановяване на качеството на ембрионите и подготовка на техния " разговор " с матката след ембриотрансфера. Тя се назначава, откакто е потвърден имплантационен проблем на дамата или при неприятно качество на ембрионите в предишна процедура. При нея се изваждат кафези от матката в избран ден от цикъла, предшестващ инвитро процедурата. Клетките се вземат в интервала, когато матката е най-възприемчива към ембрионите. Освен всичко посредством тази операция се подтиква и развиването на маточната лигавица, което в допълнение спомага за увеличение на опцията за имплантиране на ембрионите. При ко-култивирането са нужни единствено няколко дребни късчета от лигавицата на матката. Те се отглеждат в развъдник, с цел да има повече кафези, които да се употребяват за развъждане на ембрионите.

Отгледаните кафези се замразяват и преди инвитро процедурата се размразяват. Получава се така наречен монослой или " чердже " от кафези за ембрионите. Оплодените яйцеклетки от инвитро се слагат върху тези кафези от матката на самата жена. По този метод те си взаимодействат и споделят посредством клетъчни сигнали, обменят субстанции. Така се подтиква растежът на ембрионите и когато настъпи моментът да се върнат в майката, тяхното закрепване става по-вероятно, тъй като матката ги " разпознава ". Те са с по-добра рецептивност и по-добра податливост за имплантация. Това развъждане е един вид селекция, развиват се добре единствено тези ембриони, които клетките от килимчето " разпознават " като годни за имплантация.
За какво служи ембриолепилото и по какъв начин работи калциевата активация?
Така нареченото лепило в действителност не е лепило в същинския смисъл на думата, а е тип специфична среда, която съдържа огромно количество хиалуронан, протеини и други хранителни субстанции. Ролята му на по-вискозна среда е да понижи флуктуациите (преместването) на ембрионите по време на ембриотранфер. По този метод те постепенно и гладко постъпват в матката и задачата им е да останат на мястото, където са сложени или наоколо до него. Освен вискозитета хиалуронанът е глюкозоаминогликан и е естествена съставна част на екстрацелуларния матрикс и систематичен съставен елемент на тъканите. Регулира адхезията на ембриона и е дейна сигнална молекула. Имено това " лепило " цели да подкрепи имплантацията на ембриона след трансфер за постигането на сполучлива бременност. Така, от една страна, ембриолепилото спомага за образуването на контактите сред клетките на ембриона и матката, а от друга, спомага за образуването на кръвоносни съдове, по които да се изхранва ембрионът от майчиния организъм.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Градове 1 Енергетика 2 Градове 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Енергетика
Проучванията демонстрират, че потреблението на " лепилото " за ембриони покачва с спомагателни 10% възможностите за реализиране на клинична бременност при инвитро/ICSI процедури. Цената на тази среда е десетократно по-висока от тази на общоприетите среди, само че за нашите пациенти тя се покрива от болничното заведение. В инвитро лабораторията на медицински комплекс " Д-р Щерев " прилагаме ембриолепилото изцяло гратис при всяка инвитро/ICSI процедура за всяка лекуваща се жена или двойка. Стремежът на нашия екип е да дава най-висококачествена здравна грижа и да внедрява непрестанно най-модерните техники и методики на лекуване, с цел да донесе наслада за доверилите ни се пациенти.

На собствен ред при калциева активация се ползва специфична хранителна среда, която се употребява най-често при предишна липса на оплождане и е създадена с калциев йонофор, в която годните за инжектиране яйцеклетки се слагат след ICSI (разновидност на инвитро с инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката) процедурата за несъмнено време. Методиката се употребява единствено по индикации, като процедурата е атравматична. Тази среда има за цел да имитира калциева активация, която естествено настава след пропускането на един сперматозоид в яйцеклетката и стопира влизането на другите сперматозоиди в яйцеклетката. Методът е подобаващ при повторяема предишна липса на оплождане на всички яйцеклетки и следващо развиване на ембриони от тях, при приемане на ембриони с огромен % фрагментация и погрешно разделяне и при абнормално оплодени яйцеклетки в предишен опит. Когато една жена има поредност от опити с нейни яйцеклетки и липса на оплождане, калциевата активация може да помогне да се осъществя такова, в случай че не се касае за различен генетичен проблем. Липсата на оплождане може да се дължи и на сперматозоидите. Ето за какво извънредно значимо е използването й при тежък мъжки фактор, какъвто може да е Globozoospermia (когато липсва акрозома, основна част от структурата на сперматозоидите), тежката Oligoasthenozoospermia, добиването на мъжки гамети от епидидимис или тестиси.
Какво е въздействието на храненето, факторите на околната среда и приложението на асистираните репродуктивни технологии върху поколението?
Изключително огромно е въздействието на храненето и околната среда. Те в действителност дефинират до каква степен приложението на АРТ ще бъде сполучливо и ще има значение за основаното потомство. Оказва се да вземем за пример, че майка, забременяла, износила и родила децата си по време на Втората международна война, през която е изпитвала апетит и се е хранела нездравословно, е предала на потомството си от своя организъм посредством кърмата доста вреден вътреутробен и послеродов метод на хранене. Впоследствие това оказва отрицателен резултат върху тежестта, продължителността на живот, предразположението към инсулт, инфаркт и раковите болести на цели три следващи генерации. Тоест близо 100 години обратно в историята могат да се търсят аргументите за обещано заболяване, затлъстяване или различен проблем, който поражда в наши дни с хората в репродуктивна възраст или тяхното поколение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР